Przepis | Strona główna | Kuchnia Azjatycka | Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików
Orientalny sos słodko - kwaśny do słoików

Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików

Sos słodko – kwaśny o wciągającym, wielopoziomowym smaku. Orientalny sos z passaty pomidorowej, papryki, kukurydzy i słodkiego ananasa z puszki. Zagęszczony poprzez długie gotowanie, zapakowany do niewielkich słoiczków i poddany pasteryzacji. W każdej chwili możesz sięgnąć po doskonały sos domowej produkcji i za jego pomocą przygotować orientalne danie obiadowe. W szczególności polecam kawałki soczystego kurczaka w sosie słodko – kwaśnym, podanego z ryżem jaśminowym.

Wiele firm spożywczych oferuje sosy słodko – kwaśne, możliwe do kupienia w sklepach. Jednak wierz mi, to nie jest to samo. Przede wszystkim pod względem składu i w przypadku domowego sosu, zawartości wolnej od konserwantów. Słoiczki ze słodko – kwaśnym cudeńkiem przygotujesz w 2 godziny, możesz przechowywać je przez kolejne 3 miesiące.

Orientalny sos słodko - kwaśny do słoików

Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SosKuchnia: OrientalnaTrudność: Łatwe
Ilość

2

litry
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 

40

min.
Kalorie

300

kcal

Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików. Domowej roboty sos z pomidorami, ananasem, papryką i kukurydzą w wygodnych słoiczkach.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów malinówek

  • 500 g cebuli

  • 5 ząbków czosnku ekologicznego

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka pomarańczowa

  • 1 papryka żółta

  • 1 puszka ananasa pokrojonego na cząstki

  • 1 puszka kukurydzy

  • ZALEWA
  • 130 ml octu 10 %

  • 250 g zwykłego cukru

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • szczypta ostrej papryki

  • 1 płaska łyżeczka curry

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz kilka sekund wrzątkiem, schłodź zimną wodą. Zdejmij skórkę, usuń stwardniały środek i pokrój w mniejsze cząstki. Zblenduj je na gładko ręcznym blenderem.
  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra. Razem z pomidorowym sosem umieść w garnku, gotuj lekko uchyloną pokrywką przez 60 minut. Uważaj na poparzenia podczas gotowania, gdyż zawartość garnka może mocno pryskać.
  • Ząbki czosnku przepuść przez praskę lub zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Papryki oczyść z białych błon wewnętrznych i pestek, następnie pokrój w cienkie paski. Po godzinie gotowania passaty pomidorowej z cebulą, dodaj do garnka czosnek, paprykę i cząstki ananasa (zalewy z puszki po ananasach będzie potrzebna w późniejszym etapie przepisu). Gotuj razem kolejne 30 minut, na niewielkim gazie.
  • ZALEWA
  • Do garnka wlej zalewę z puszki ananasów, ocet, cukier, sól, słodką i ostrą paprykę, curry i mąkę ziemniaczaną. Całość rozmieszaj dokładnie.
  • Do garnka z gotującą się zawartością dodaj odsączoną kukurydzę z puszki oraz wlej przygotowaną zalewę. Gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, tym samym unikając przypaleń na spodzie garnka.
  • Gotowy gorący sos słodko – kwaśny przelej do wyparzonych wrzątkiem, ciepłych słoików. Wlewając sos pozostaw wolną przestrzeń na wysokości 3 cm. Słoiki zakręć szczelnie i ustaw na ścierce dnem do góry, pozostaw do całkowitego wystudzenia. To zabezpieczy sos pod ciśnieniem i przedłuży jego trwałość.

Uwagi:

  • Sos jest przepyszny. Szczególnie polecam go do przygotowania kurczaka w sosie słodko kwaśnym, z ryżem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*