Przepis | Strona główna | Kuchnia Azjatycka | Sałatka z makaronem z zupek chińskich
Sałatka z makaronem z zupek chińskich

Sałatka z makaronem z zupek chińskich

Pomysły na sałatki są nieskończone. Miksowanie i łączenie składników oferuje wiele możliwości i wyśmienitych efektów końcowych, przeważnie zakończonych kulinarnym sukcesem. Sałatki możesz przygotować ze wszystkiego co znajdziesz w lodówce, niekiedy w ten sposób w moim domu pozbywamy się resztek z lodówki. Resztka sałaty, 3 rzodkiewki, pół pomidora – i już pojawia się coś smakowitego na przegryzkę.

Sałatka z zupek chińskich jest czymś w rodzaju spontanicznej sałatki z tego co akurat znaleźliśmy w naszej kuchni. Pikantny makaron i ostry kurczak, przełamane słodyczą kukurydzy i brzoskwini. Nieco egzotycznie, nieco azjatycko, a co najważniejsze przepysznie do ostatniej porcji.

Pikantna sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: AzjatyckaTrudność: Łatwe
Ilość

1

misa
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Pikantna sałatka z makaronem i przyprawą z zupek chińskich Kurczę Pieczone Knorr. Kawałki pikantnego kurczaka i słodkie dodatki.

Składniki:

  • 4 opakowania zupek chińskich Knorr Nudle o smaku pieczony kurczak

  • 200 ml wrzącej wody

  • 400 g filetów z piersi kurczaka (1 podwójny filet)

  • 1 niewielka żółta papryka

  • 1 mała papryka czerwona

  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy konserwowej

  • 1 puszka brzoskwini w syropie

  • 1 niewielka kapusta pekińska


Sposób przygotowania:

  • Nieotwarte opakowania z zupkami przełam w dłoniach, krusząc makaron. Makaron z wnętrza obu torebek przesyp do głębokiej miski, oprósz 2 przyprawami zupek chińskich i wymieszaj. Zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na kilka minut (nie wlewaj więcej niż 200 ml wody, gdyż makaron nie zdoła jej wchłonąć). Pozostaw do całkowitego ostudzenia niteczek makaronu.
  • Filety z piersi kurczaka pokrój na małe cząstki. Do miseczki wlej 40 ml oleju rzepakowego i wsyp pozostałe 2 opakowania przypraw z zupek chińskich, wymieszaj tworząc marynatę. Kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej patelni obsmaż kawałeczki kurczaka, po czym nie odsączając mięsa z tłuszczu pozostaw do wystudzenia.
  • Obie kolorowe papryki oraz soczystą brzoskwinię pokrój w niewielką kostkę. Kapustę pekińską poszatkuj drobno, puszkę kukurydzy odsącz z zalewy.
  • Napęczniały makaron, kawałki kurczaka z powstałym na patelni sosem, warzywa oraz brzoskwinię przełóż do jednej misy. Wymieszaj tworząc 1 wyśmienitą całość.

Uwagi:

  • W przepisie nie używałam dodatkowego sosu, w zupełności wystarczył kurczak z sosem zgromadzonym na patelni oraz brzoskwinie puszczające słodki sok.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*