Przystawka ze świeżej moreli skomponowanej z kremowym serkiem owczym. Połączenie wytrawnej słodyczy i lekko słonawego nadzienia z serka. Pieczone morele z bryndzą, pistacjami i sosem miodowo – limonkowym.
Pieczone brzoskwinie z rozmarynem i owczym serem
Porcje
4
porcjiPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
10
min.Kalorie
140
kcalNiebanalna kompozycja moreli z kremowym serkiem z dodatkiem mleka owczego. Pistacje i gałązki świeżego rozmarynu dopieszczają przepis.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 dojrzałe brzoskwinie
50 g bryndzy Sądeckiej
50 g śmietankowego serka
50 g płynnego miodu akacjowego
50 ml soku z limonki lub cytryny
kilka gałązek rozmarynu
garść niesolonych pistacji
20 g masła
sól morska i mielony biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, wyłóż je papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością masła.
- W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Piątnicy lub Almette) z bryndzą Sądecką, tworząc jednolitą i kremową pastę.
- Nadziej mieszaniną serków każdą z połówek moreli. Posyp rozgniecionymi kawałkami pistacji i gałązkami rozmarynu. Skrop płynnym miodem akacjowym i sokiem limonki. Oprósz przyprawami.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Uwagi:
- Obłędna przekąska i obłędny zapach unoszący się w kuchni. Słodycz brzoskwini, miód i cytrusowa nuta rozmarynu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
wspaniale połączenie słodkiej brzoskwini i słonawego serka
doskonała przekąska