Przepis | Strona główna | Kuchnia Azjatycka | Brzoskwinie z rozmarynem i kremowym serkiem
Brzoskwinie z rozmarynem i kremowym serkiem

Brzoskwinie z rozmarynem i kremowym serkiem

Przystawka ze świeżej moreli skomponowanej z kremowym serkiem owczym. Połączenie wytrawnej słodyczy i lekko słonawego nadzienia z serka. Pieczone morele z bryndzą, pistacjami i sosem miodowo – limonkowym.

Pieczone brzoskwinie z rozmarynem i owczym serem

Pieczone brzoskwinie z rozmarynem i owczym serem

5 z 24 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzystawkaKuchnia: AzjatyckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

140

kcal

Niebanalna kompozycja moreli z kremowym serkiem z dodatkiem mleka owczego. Pistacje i gałązki świeżego rozmarynu dopieszczają przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 dojrzałe brzoskwinie

  • 50 g 50 bryndzy Sądeckiej

  • 50 g 50 śmietankowego serka

  • 50 g 50 płynnego miodu akacjowego

  • 50 ml 50 soku z limonki lub cytryny

  • kilka gałązek rozmarynu

  • garść niesolonych pistacji

  • 20 g 20 masła

  • sól morska i mielony biały pieprz


Sposób przygotowania:

  • Brzoskwinie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, wyłóż je papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością masła.
  • W miseczce wymieszaj kremowy serek (np. z Piątnicy lub Almette) z bryndzą Sądecką, tworząc jednolitą i kremową pastę.
  • Nadziej mieszaniną serków każdą z połówek moreli. Posyp rozgniecionymi kawałkami pistacji i gałązkami rozmarynu. Skrop płynnym miodem akacjowym i sokiem limonki. Oprósz przyprawami.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Uwagi:

  • Obłędna przekąska i obłędny zapach unoszący się w kuchni. Słodycz brzoskwini, miód i cytrusowa nuta rozmarynu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. wspaniale połączenie słodkiej brzoskwini i słonawego serka

  2. doskonała przekąska

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*