Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska jest połączeniem tradycji kulinarnych wielu narodów i wyznań. Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się intensywnym smakiem, zapachem oraz kolorem. Istotnym elementem są aromatyczne przyprawy to właśnie dzięki nim potrawy są wyraziste w smaku. Pełnią jeszcze jedną, bardzo praktyczną funkcję, a mianowicie zapobiegają szybkiemu psuciu się jedzenia w wysokich temperaturach, które panują w Indiach.

Najczęściej stosuje:pieprz, imbir, chili, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, czosnek, kmin rzymski czy anyż. W Indiach główny posiłek spożywany jest w godzinach wieczornych i jest to prawdziwie rodzinny rytuał. Tradycyjne potrawy serwowane są na thali, czyli metalowej tacy o dużych rozmiarach, zaś w południowej części kraju tace zastępowane są liściami bananowca. Hindusi bardzo lubią dania wypiekane w specjalnym glinianym piecu zwanym tandoor. Ma on kształt stożka, a produkty pieką się szybko. Z zewnątrz są chrupiące, a w środku wciąż soczyste.

W kuchni indyjskiej nie ma ściśle określonej kolejności podawania posiłków. Wszystkie produkty stawia się na stole jednocześnie i każdy sam wybiera, po które potrawy i w jakiej kolejności po nie sięga. Najpopularniejszym daniem jest kurczak curry. Dania indyjskie to przede wszystkim gęste sosy z dodatkami warzywno-mięsnymi , a dodatkiem do nich jest ryż lub chlebek naan. W kuchni indyjskiej popularnym napojem jest mango lassi – napój na bazie jogurtu, wody i przypraw. Brdzo lubią pić herbatę gotowaną z mlekiem i cukrem, która jest bardzo mocna i słodka.

Przykładowe dania kuchni indyjskiej:

Wybrane dania kuchni indyjskiej spożywa się wyłącznie palcami, ale tylko prawej ręki, ponieważ lewa uważana jest za nieczystą. Tradycja ta najczęściej kultywowana jest w domach, a w miejscach publicznych używa się sztućców. Jednym z zakazów żywieniowych jest przyjmowanie od kogoś jedzenia.

Różnorodność przypraw i warzyw daje przekonanie, że kuchnia indyjska zaliczana jest do zdrowych. Niestety nie do końca tak jest. Chociaż potrawy z tego rejonu Azji smakują wyśmienicie, to tak naprawdę większość z nich smażona jest się na głębokim tłuszczu.