Indyjskie czerwone curry w sezonowej wersji z dodatkiem cząstek dyni Hokkaido. Hinduskie przyprawy dominujące w jednogarnkowym specjalne, z mnóstwem warzyw i kawałkami kurczaka.
Dyniowe curry z kawałkami kurczaka
4
porcje20
min.40
min.210
kcalJednogarnkowe czerwone curry z dynią i filetem z piersi kurczaka. Indyjska potrawa w wersji sezonowej z dynią Hokkaido.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CURRY
200 g fileta z piersi kurczaka
400 g miąższu dyni odmiany Hokkaido
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku ekologicznego
300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego
50 ml śmietanki kremówki
2 łyżki masła klarowanego
- PRZYPRAWY
1 łyżczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki imbiru
sól i mielony pieprz
garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem roztop masło klarowane. Podsmaż na nim przez 3 minuty plasterki czosnku, poszatkowaną w pióra cebulę i fileta z kurczaka pokrojonego w niedużą kostkę.
- Po chwili do garnka dodaj talarki marchewki, paseczki czerwonej papryki i drobne cząstki dyni. Obsmaż je przez mniej więcej 10 minut, co po chwilę mieszając.
- Do garnka wlej szklankę gorącego bulionu oraz wsyp wszystkie sypkie przyprawy. Całość duś pod lekko uchyloną przykrywką przez 20 minut, do miękkości dyni.
- Kiedy składniki curry nabiorą miękkości, danie zakłóć śmietanką kremówką. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Dyniowa odsłona curry bardzo przypadła mi do gustu