Przepis | Strona główna | Dania główne | Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka
Dyniowe curry z kawałkami kurczaka

Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka

Indyjskie czerwone curry w sezonowej wersji z dodatkiem cząstek dyni Hokkaido. Hinduskie przyprawy dominujące w jednogarnkowym specjalne, z mnóstwem warzyw i kawałkami kurczaka.

Dyniowe curry z kawałkami kurczaka

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: IndyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Jednogarnkowe czerwone curry z dynią i filetem z piersi kurczaka. Indyjska potrawa w wersji sezonowej z dynią Hokkaido.

Składniki:

  • CURRY
  • 200 g fileta z piersi kurczaka

  • 400 g miąższu dyni odmiany Hokkaido

  • 2 marchewki

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego

  • 300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego

  • 50 ml śmietanki kremówki

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • PRZYPRAWY
  • 1 łyżczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka curry

  • 1/3 łyżeczki imbiru

  • sól i mielony pieprz

  • garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem roztop masło klarowane. Podsmaż na nim przez 3 minuty plasterki czosnku, poszatkowaną w pióra cebulę i fileta z kurczaka pokrojonego w niedużą kostkę.
  • Po chwili do garnka dodaj talarki marchewki, paseczki czerwonej papryki i drobne cząstki dyni. Obsmaż je przez mniej więcej 10 minut, co po chwilę mieszając.
  • Do garnka wlej szklankę gorącego bulionu oraz wsyp wszystkie sypkie przyprawy. Całość duś pod lekko uchyloną przykrywką przez 20 minut, do miękkości dyni.
  • Kiedy składniki curry nabiorą miękkości, danie zakłóć śmietanką kremówką. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. pumpkinlove

    Dyniowa odsłona curry bardzo przypadła mi do gustu

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image