Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisąMango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą

Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą

Mango Lassi określiłabym po części jako orzeźwiający koktajl, a po części zdrowy deser. Mango samo w sobie ma egzotyczny aromat, tropikalny lekko cytrusowy posmak.

Tradycyjne Mango Lassi pochodzi z Indii. Hindusi przygotowują tamtejszy przysmak dla ochłody w upalne dni. Jednak w oryginalnej wersji Lassi, występują przyprawy korzenne, chilli oraz szczypta soli.

Dla odmiany przedstawię mój własny przepis, równie orzeźwiający ale w słodkiej odsłonie. W przeciwieństwie do innych deserów, ten będzie dietetyczny z niskim indeksem glikemicznym.

Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą

Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą

5 z 13 głosów
Danie: DeseryKuchnia: IndyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

90

kcal

Orzeźwiający deser z mango brzoskwinią i melisą. Dietetyczny i niskokaloryczny ze względu na obecność jogurtu typu greckiego oraz syropu z agawy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 dojrzałe mango

  • 2 2 brzoskwinie lub nektarynki

  • 300 g 300 jogurtu typu greckiego

  • 100 ml 100 wody różanej*

  • 50 ml 50 syropu z agawy (lub płynnego miodu)

  • kilka listków świeżej melisy

Sposób przygotowania:

  • Owoce mango oraz brzoskwinie ołupić ze skórki, a następnie oddzielić od pestek. W przypadku mango pestka jest mocno zrośnięta z miąższem owocu i nie będziemy w stanie jej wyjąć. Najlepiej więc odkrajać plasterki owocu wokół pestki, przy pomocy noża.
  • Brzoskwinie i plasterki mango umieścić w blenderze. Wlać jogurt grecki, wodę różaną, syrop z agawy oraz wrzucić kilka listków melisy. Zblendować całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Przygotowane Mango Lassi przelać do pucharków i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Podawać udekorowane listkiem melisy lub mięty.

Uwagi:

  • *warto użyć spożywczej wody różanej, jednak jeśli jej nie posiadasz to nic straconego. Wodę różaną można zastąpić zwykłą przefiltrowaną wodą lub wodą mineralną.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

3 komentarze

  1. kolorowymiś

    bardzo dietetyczny i orzeźwiajacy deser. a do tego naprawdę smaczny

  2. zdrowe życie

    idealny deser a kogoś kto ma dietę i chce ograniczać puste kalorie w dodatku pyszny i słodki za sprawą agawy

  3. Bardzo pyszne, uwielbiam mango i ten przepis strasznie mi podszedł. Polecam serdecznie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*