Kuchnia węgierska, jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżniająca się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, współcześnie głównie słodkiej. Kojarzy się przede wszystkim z dobrze doprawionym gulaszem i nie da się zaprzeczyć, że to właśnie danie rozsławiło ją po całym świecie.
Oprócz wspomnianego już gulaszu, kuchnia węgierska słynie z ogromnej rozmaitości zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz innych jednogarnkowych dań, takich jak na przykład warzywne leczo z kiełbasą lub paprykarz. Na ten ostatni składają się kawałki wołowiny lub wieprzowiny duszone w gęstym śmietanowo-paprykowym sosie. Na węgierskich stołach znajdziemy również znane dobrze Polakom gołąbki (töltött káposzta) nadziewane wieprzowiną i ryżem. Jeśli chodzi o smaki, to króluje połączenie cebuli z papryką.
Poza tym stosuje się czarny pieprz, koper, liść laurowy, kminek, czosnek, majeranek i natkę pietruszki. W daniach słodkich dominują z kolei wanilia i mak. Sałatki podaje się okazyjnie, częściej ich funkcje spełniają surowe warzywa zaaranżowane na talerzu. Kolacje nie mają natomiast żadnego specjalnego formatu i często ograniczają się do chleba z dodatkami. Kuchnia węgierska zdecydowanie nie należy do zdrowych. Jest w niej zdecydowanie zbyt dużo mięsa, śmietany oraz słodyczy, a zbyt mało świeżych warzyw i pełnoziarnistych produktów. Wyróżnia ją szeroki wybór wędlin oraz owoc9we chłodniki jedzone latem.
Przykłady kuchni węgierskiej:
- Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą
- Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką
- Leczo z papryką i cukinią
- Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką
- Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej
Węgierskie śniadanie składa się na ogół z pieczywa wraz z dodatkami, a także mocnej kawy. Natomiast obiad dla Węgrów jest bardzo ważnym posiłkiem, który składa się z mięsa wraz z warzywami i ziemniaków. Na deser jada się naleśniki nadziewane słodką masą orzechową wraz z czekoladowym sosem.
Polacy uwielbiają kuchnię węgierską. Z jednej strony nie jest zbyt egzotyczna i wydaje się swojska, ale jednak różni się od naszej rodzimej kuchni. Królują w niej dania jednogarnkowe, przygotowywane w kociołkach. Kuchnia węgierska to kuchnia mocnych, ostrych smaków.