Obiad z aromatycznymi podudziami kurczaka, marynowanymi w przyprawie węgierskiej z papryką. Soczyste mięso kurczaka z chrupiącą skórką. Przepis niezwykle prosty, polecany dla zapracowanych ludzi.
Podudzia kurczaka w papryce węgierskiej
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
250
kcalAromatyczne podudzia kurczaka w marynacie z węgierską papryką i ziołami. Miękkie i soczyste z delikatnie chrupiącą skórką. Pomysł na prosty obiad.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 4 podudzia z kurczaka
2 łyżki 2 przyprawy węgierskiej z papryką
2 łyżki 2 ketchupu
2 łyżki 2 majonezu
sól i czarny zmielony pieprz
- DODATKOWO DO PODANIA
frytki lub talarki ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Podudzia kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do naczynia w którym będziemy je marynować. Zasypujemy przyprawą węgierską, solą i pieprzem i pozostawiamy na 30 minut.
- Pałki kurczaka smarujemy dodatkowo majonezem i ketchupem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką albo folią aluminiową.
- Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 210 stopniach, przez 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę i pieczemy bez niej, by skórka miała możliwość przyrumienienia się.
Uwagi:
- Po upieczeniu podudzia serwujemy z frytkami i surówką.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowePrzepis na kurczaka na butelce piwa
Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą
Chrupiące ćwiartki kurczaka z piekarnika
Kotleciki siekane z pieczarkami, kukurydzą i mozzarellą
Shoarma drobiowa z kurczaka