Przepis | Strona główna | Dania główne | Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką
Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką

Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką

Obiad z aromatycznymi podudziami kurczaka, marynowanymi w przyprawie węgierskiej z papryką. Soczyste mięso kurczaka z chrupiącą skórką. Przepis niezwykle prosty, polecany dla zapracowanych ludzi.

Podudzia kurczaka w papryce węgierskiej

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

250

kcal

Aromatyczne podudzia kurczaka w marynacie z węgierską papryką i ziołami. Miękkie i soczyste z delikatnie chrupiącą skórką. Pomysł na prosty obiad.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka

  • 2 łyżki przyprawy węgierskiej z papryką

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i czarny zmielony pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • frytki lub talarki ziemniaków


Sposób przygotowania:

  • Podudzia kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do naczynia w którym będziemy je marynować. Zasypujemy przyprawą węgierską, solą i pieprzem i pozostawiamy na 30 minut.
  • Pałki kurczaka smarujemy dodatkowo majonezem i ketchupem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką albo folią aluminiową.
  • Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 210 stopniach, przez 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę i pieczemy bez niej, by skórka miała możliwość przyrumienienia się.

Uwagi:

  • Po upieczeniu podudzia serwujemy z frytkami i surówką.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*