Przygotowanie gulaszu kojarzy się ze żmudnym, kilkugodzinnym gotowaniem. Wbrew powszechnym przekonaniom gotowanie gulaszu może pójść sprawnie, bez niepotrzebnego bałaganu. Podstawą udanej potrawy węgierskiej będzie soczyste i tłustsze mięso wieprzowe oraz aromatyczny bulion gotowany na dużej ilości jarzyn.
Jednak wysokiej jakości składniki to nie wszystko. Istotną rolę odgrywa naczynie do gotowania – konkretnie duży garnek, koniecznie z nieprzywierającym dnem oraz funkcją niskociśnieniowego gotowania przyspieszającego proces.
Do tego typu zadań korzystam z garnka niskociśnieniowego wykonanego ze stali nierdzewnej Zwieger Practi Plus 6,5 l. Mechanizm działania garnka ułatwia gotowanie. Takie garnki Zwieger z łatwością zamyka się i otwiera za pomocą bocznych uchwytów. To niezwykle błyskawiczna i przydatna funkcja, bez konieczności żmudnego odpowietrzania zawartości garnka jak w przypadku tradycyjnych szybkowarów. Mimo wysokiej temperatury i przyspieszonego gotowania nic nie przywiera do spodu gara, nic nie przypala się, a czyszczenie i mycie jest przyjemne.