Przepis | Strona główna | Dania główne | Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej
Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej

Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej

Przygotowanie gulaszu kojarzy się ze żmudnym, kilkugodzinnym gotowaniem. Wbrew powszechnym przekonaniom gotowanie gulaszu może pójść sprawnie, bez niepotrzebnego bałaganu. Podstawą udanej potrawy węgierskiej będzie soczyste i tłustsze mięso wieprzowe oraz aromatyczny bulion gotowany na dużej ilości jarzyn.

Jednak wysokiej jakości składniki to nie wszystko. Istotną rolę odgrywa naczynie do gotowania – konkretnie duży garnek, koniecznie z nieprzywierającym dnem oraz funkcją niskociśnieniowego gotowania przyspieszającego proces.

Do tego typu zadań korzystam z garnka niskociśnieniowego wykonanego ze stali nierdzewnej Zwieger Practi Plus 6,5 l. Mechanizm działania garnka ułatwia gotowanie. Takie garnki Zwieger z łatwością zamyka się i otwiera za pomocą bocznych uchwytów. To niezwykle błyskawiczna i przydatna funkcja, bez konieczności żmudnego odpowietrzania zawartości garnka jak w przypadku tradycyjnych szybkowarów. Mimo wysokiej temperatury i przyspieszonego gotowania nic nie przywiera do spodu gara, nic nie przypala się, a czyszczenie i mycie jest przyjemne.

Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

200

kcal

Gulasz wieprzowy z soczystym mięsem karkówki i łopatki. Ulubiony sposób na szybkie przygotowanie jednogarnkowego gulaszu.

Składniki:

  • GULASZ WIEPRZOWY
  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej

  • 300 g karkówki wieprzowej

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 2 marchewki

  • 200 g pieczarek

  • 40 g przecieru pomidorowego bez konserwantów

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 1,5 litra gorącego bulionu na włoszczyźnie

  • PRZYPRAWY
  • 4 ziela angielskie

  • 4 liście laurowe

  • 1 opakowanie Knorr Fix do gulaszu

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i mielony pieprz

  • DODATKOWO
  • kromki świeżego białego pieczywa lub pszenna bułka

  • masło


Sposób przygotowania:

  • Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę. Na dnie garnka z nieprzywierającym dnem (najlepiej gotuj w garnku niskociśnieniowym, np. marki Zwieger, który przyspieszy proces) rozgrzej olej rzepakowy, obsmaż na nim 10 minut pokrojone kawałki mięsa. Po chwili dodaj przyprawy: ostrą i słodką paprykę, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Obie papryki, marchew i pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Przełóż do garnka z mięsem, wlej gorący bulion i gotuj do miękkości warzyw i mięsa przez 40 – 60 minut.
  • Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, fix do gulaszu oraz dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Gulasz wieprzowy podawaj na gorąco z kawałkiem świeżej pszennej bułki posmarowanej warstewką masła.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*