Najlepszy przepis na gulasz z rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Mięso w gulasz jest miękkie, kroi się samą łyżką. Gulasz w mojej ulubionej wersji jest rzadki, nie zagęszczam go mąką.
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką
6
porcji20
min.1
godz.10
min.300
kcalGulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 mięsa wieprzowego z łopatki, chudego
2 2 papryki czerwone
2 2 marchewki
1 1 cebula
200 g 200 pieczarek
1 litr 1 gorącego bulionu lub rosołu
50 g 50 koncentratu pomidorowego
30 ml 30 oleju rzepakowego
- PRZYPRAWY I DODATKI
3 3 ziela angielskie
3 3 liście laurowe
3 łyżeczki 3 słodkiej papryki
1 łyżeczka 1 ostrej papryki
sól i mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso z łopatki wieprzowej pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w niewielkie pióra. Podsmaż oba składniki na oleju, w garnku z grubym dnem. Po chwili od rozpoczęcia smażenia oprósz zawartość garnka 1/3 łyżeczki soli i odrobiną czarnego pieprzu.
- Do zeszklonej cebulki i lekko ściętego mięsa dodaj talarki marchewki i drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Do garnka wlej gorący bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką i istrą paprykę. Całość gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie może mocno wrzeć, jedynie delikatnie bulgotać.
- Pieczarki opłukaj wodą, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pieczarki. Następnie przełóż je do garnka z gulaszem i dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszaj zawartość garnka i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Jeśli chcesz zagęścić gulasz to: w niewielkim rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Do płynnego masła dodaj 2 łyżki mąki i doprowadź do zagotowania. Wlej mieszankę do gulaszu i całość trzymaj jeszcze na gazie 10 minut. Ja osobiście nie zagęszczałam gulaszu, ponieważ wolę rzadszą formułę.
Uwagi:
- Gulasz możesz podawać z kaszą, ziemniakami lub kromką świeżego pieczywa przesmarowanego masłem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pożywny gulasz wołowyGulasz z karkówki i łopatki wieprzowej
Gulasz warzywny z sercami drobiowymi
Węgierska zupa gulaszowa
Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana
Ratatouille czyli bezmięsny gulasz
Mięsko wyszło tak soczyste, że aż rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad ostatniego czasu.