Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką

Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką

Najlepszy przepis na gulasz z rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Mięso w gulasz jest miękkie, kroi się samą łyżką. Gulasz w mojej ulubionej wersji jest rzadki, nie zagęszczam go mąką.

Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką

5.0 z 57 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

300

kcal

Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki, chudego

  • 2 papryki czerwone

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 200 g pieczarek

  • 1 litr gorącego bulionu lub rosołu

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • PRZYPRAWY I DODATKI
  • 3 ziela angielskie

  • 3 liście laurowe

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • sól i mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mięso z łopatki wieprzowej pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w niewielkie pióra. Podsmaż oba składniki na oleju, w garnku z grubym dnem. Po chwili od rozpoczęcia smażenia oprósz zawartość garnka 1/3 łyżeczki soli i odrobiną czarnego pieprzu.
  • Do zeszklonej cebulki i lekko ściętego mięsa dodaj talarki marchewki i drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Do garnka wlej gorący bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką i istrą paprykę. Całość gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie może mocno wrzeć, jedynie delikatnie bulgotać.
  • Pieczarki opłukaj wodą, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pieczarki. Następnie przełóż je do garnka z gulaszem i dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszaj zawartość garnka i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Jeśli chcesz zagęścić gulasz to: w niewielkim rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Do płynnego masła dodaj 2 łyżki mąki i doprowadź do zagotowania. Wlej mieszankę do gulaszu i całość trzymaj jeszcze na gazie 10 minut. Ja osobiście nie zagęszczałam gulaszu, ponieważ wolę rzadszą formułę.

Uwagi:

  • Gulasz możesz podawać z kaszą, ziemniakami lub kromką świeżego pieczywa przesmarowanego masłem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Mięsko wyszło tak soczyste, że aż rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad ostatniego czasu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*