Przepis | Strona główna | Dania główne | Leczo z papryką i cukinią
Leczo z papryką i cukinią

Leczo z papryką i cukinią

Połowa sierpnia minęła, więc sezon na przygotowanie lecza właśnie się rozpoczął. Papryka i cukinia mają teraz najlepszą jakość, a także korzystną cenę. Kupuj warzywa dobrej jakości, oglądaj je z każdej strony, by mieć pewność że są świeże. Lekkie leczo z cukinią, papryką i dwoma rodzajami kiełbasy. Najlepsza propozycja na sierpniowe obiady lub obiadokolacje.

Leczo z papryką i cukinią

Leczo z papryką i cukinią

5 z 41 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

180

kcal

Połowa sierpnia, a więc sezon na leczo rozpoczęty! Papryka, cukinia i dobrej jakości kiełbasa. Odkryj sekret przyrządzenia najlepszego leczo.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 czerwone papryki

  • 1 1 zielona papryka

  • 1 1 większa zielone cukinia

  • 1 1 cebula

  • 1 1 kiełbasa krucha, np. myśliwska

  • 2 2 kiełbasy śląskie

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Cebulę poszatkuj drobno. Pętka kiełbasy pokrój w plastry. Do garnka z grubszym dnem wlej olej rzepakowy, wrzuć cebulę i kiełbasę. Wszystko podsmaż, aż cebula stanie się szklista.
  • Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie, długie paski i przełóż do garnka. Duś na niewielkim ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką przez 15 minut. Co jakiś czas przemieszaj leczo od spodu, zapobiegniesz przypaleniu i przywieraniu do garnka.
  • Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, następnie podłużne części pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z leczo. Całość gotuj kolejne 30 minut, do miękkości warzyw.
  • Po ugotowaniu papryka powinna być wręcz rozgotowana. Warzywa powinny wypuścić płyn, leczo powinno przypominać nieco zupę.
  • Dopraw do smaku solą i zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • W swoim przepisie użyłam jednego rodzaju papryk, ponieważ udało mi się dostać w sklepie dwukolorowe papryki. Możesz zauważyć że papryki są czerwono – zielonej barwy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. bardzo smaczne leczo. z cukinią wychodzi jeszcze bardziej soczyste, wspaniały smak

  2. Leczo wyśmienite

  3. kochamgotowac3

    cukinia i papryka = miłość do jedzenia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*