Aromatyczna, niepowtarzalna, soczyście zielona — oto jedna z najlepiej rozpoznawanych roślin, nawet przez amatorów. Mięta pieprzowa w kuchni ma wiele zastosowań. Idealnie sprawdza się do deserów i zimnych napojów, przynosząc ulgę w upalne, letnie dni.
Jest rośliną wieloletnią, która dorasta do siedemdziesięciu centymetrów wysokości. Uprawa mięty pieprzowej nie jest trudna, ponieważ bardzo dobrze znosi ona polski klimat — chłodne zimy i upalne, suche lata.
Siew rozpoczynamy w kwietniu pod osłonami lub w maju bezpośrednio do gruntu. Można także przygotować w doniczkach sadzonki i dopiero dobrze ukorzenione rośliny wysadzić na zewnątrz. Nasiona warto najpierw włożyć do lodówki na siedem dni. Kiełkują obficie po około dwóch do trzech tygodni.
Dzięki temu zapewniamy im lepsze warunki do dalszego rozwoju. Sadzimy je w odległościach nie mniejszych niż trzydzieści centymetrów, ponieważ mięta pieprzowa mocno się rozrasta i krzewi. Najlepiej radzi sobie na stanowiskach słonecznych lub półcienistych.
Warto pamiętać o regularnym jej podlewaniu, aby cała roślina była zdrowa i jędrna. Mięta pieprzowa w kuchni znalazła szerokie zastosowanie. Od wspomnianych wcześniej deserów i napojów, aż po sosy, sałatki owocowe, a także jako przyprawa do ryb, ziemniaków i mięsa.
Liście mięty pięknie zdobią wszelkiego rodzaju ciast i tortów nadając im niepowtarzalnego wyglądu. Z kolei suszone ziele mięty pieprzowej zbierane przed okresem kwitnienia, jest częstym składnikiem herbat ziołowych. Roślina ta wpływa na pracę układu pokarmowego poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych.
Napar z mięty przynosi niemal natychmiastową ulgę po ciężkim i obfitym posiłku. Zawarty w niej mentol wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwbólowe, a stosowany zewnętrznie przyjemnie chłodzi skórę. Mięta pieprzowa ma wiele zastosowań, z których warto korzystać.
Jej niewielkie wymagania sprawiają, że może być uprawiana w każdym ogrodzie lub w doniczce, dostarczając aromatycznych liści przez cały rok.