Przepis | Strona główna | Alkohole | Przepis na domową miętówkę czyli likier miętowy
Przepis na domową miętówkę czyli likier miętowy

Przepis na domową miętówkę czyli likier miętowy

Mięta od zawsze była ceniona w polskiej kuchni. Ma nie tylko właściwości lecznicze i pro zdrowotne ale także cechuje się wyjątkowym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Nic więc dziwnego, że na bazie mięty zaczęto tworzyć także i likiery.

Likier z mięty ceniony od zawsze. Niektórzy twierdzą, że ma właściwości zdrowotne i kieliszek takiego likieru łagodzi problemy żołądkowe po sytym posiłku. Ile w tym prawdy to nie wiemy, wiemy jednak, że doskonale smakuje a dzięki intensywnemu zielonemu kolorowi także doskonale wygląda.

Przedstawiamy więc genialny i prosty przepis na likier z mięty. Uwielbiany przez wszystkich. Może być spożywany bezpośrednio z kieliszka (ma około 30%), może być elementem drinków jak np. domowe mojito czy drink na bazie sprite, martini i mięty. Może także być używany jako polewa do lodów czy też innych deserów. W zastosowaniu ograniczeni jesteśmy tylko naszą fantazją. Najlepszy i sprawdzony przepis na likier miętowy albo inaczej zwany przepis na miętówkę) tylko na ProstePesto.

Przepis na domową miętówkę czyli likier miętowy

Przepis na domową miętówkę czyli likier miętowy

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: AlkoholeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

200

kcal

Pyszna nalewka na bazie świeżej mięty i spirytusu. Jedna z najłatwiejszych do przygotowania nalewek w domowym zaciszu. Z tym przepisem zawsze wyjdzie doskonale.

Składniki:

  • 500 ml spirytusu 95%

  • 3 doniczki mięty świeżej

  • 1000 ml wody

  • 400 g cukru


Sposób przygotowania:

  • Z krzaczków mięty zbierzmy liście i dokładnie opłuczmy wodą z wszelkich nieczystości. Najlepsza jest świeża mięta. Jeśli korzystamy z mięty z ogródka, pamiętajmy że liście zrywamy przed zakwitnięciem. Gdy mięta zakwitnie to traci dużo z walorów smakowych i zapachowych.
  • Mięte przełóżmy do litrowego słoika i zalejmy spirytusem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce (np. do jakiejś szafki) na minimum 10 dni. Optymalnie 14 dni.
  • Po dwóch tygodniach zawartość słoika delikatnie przelejmy przez gęstą gazę albo papierowy filtr do kawy do dużego garnka (później dodamy 1L wody więc musi mieć minimum 2L). Im lepszy “filtr” zastosujemy tym klarowniejszy będzie likier.
  • 400g cukru rozpuśćmy w 1L wody. Najlepiej użyć wody przegotowanej albo zagotować wodę z cukrem. Odstawmy do ostudzenia aby nie była cieplejsza niż 50C.
  • Koncentrat nalewki (spirytus miętowy) wymieszajmy z wodą. Następnie rozlejmy do butelek i szczelnie zakręćmy. Odstawmy na minimum 3 dni aż alkohol “przegryzie się”. Zazwyczaj 3 dni wystarczają, lecz jeśli nadal ma ostry spirytusowy smak to możemy odstawić na dłużej.

Uwagi:

  • Nalewka miętowa pod wpływem promieni UV traci swój jaskrawo zielony kolor i staje się zielonkawo brązowa. Nie traci walorów smakowych a wyłącznie wizualne. Dlatego trzymajmy ją w ciemnym miejscu.
  • Moc nalewki z takich proporcji szacuje się na około 30%.

Jeden komentarz

  1. najlepsze na sfatygowany żołądek

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*