Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Smoothie z arbuzem i truskawkami na upalne dni
Smoothie z arbuzem i truskawkami na upalne dni

Smoothie z arbuzem i truskawkami na upalne dni

To chyba jeden z napojów o którym każdy marzy w trakcie upałów. Zimny jak lód i co za tym idzie niezwykle orzeźwiający. Dodatkowo jest bogactwem elektrolitów i witamin, w względu na owocowy skład.

Smoothie z arbuzem i truskawkami na upalne dni

5 od 12 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NapojeKuchnia: ŚródziemnomorskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

60

kcal

Orzeźwiający napój z owocami i kostkami lodu. Smoothie w najlżejszej postaci, bez zbędnych kalorii ani cukrów. W sam raz na upały.

Składniki:

  • 1/2 kg miąższu arbuza (waga bez skórki)

  • 200 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)

  • 50 ml syropu barmańskiego arbuzowego lub różanego firmy Monin (można pominąć)

  • 200 g kostek lodu

  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Arbuza pokroić w kostki i wyjąć wszelkie czarne pestki. Kawałki arbuza schłodzić najlepiej w lodówce przez co najmniej godzinę.
  • Jeśli używamy świeżych truskawek, najpierw opłukać w wodzie. Osuszyć na ręczniku i usunąć szypułki. Poza sezonem możemy użyć mrożonych truskawek – będą o wiele wartościowsze niż chemiczne truskawki ze sklepu. Truskawki mrożone są zbierane w najlepszym okresie lata i mimo mrożenia są słodkie i pachnące.
  • Wszystkie składniki przepisu łącznie z kostkami lodu, zblendować najlepiej w mikserze kielichowym. Przelać do szklanek lub kieliszków do szampana. Podawać od razu udekorowane truskawkami lub listkami mięty. Ewentualnie umieścić w lodówce do momentu podania.

3 komentarze

  1. bolekilolek

    bardzo orzeźwiające!

  2. Okiem Blondynki by McBlondi

    Uwielbiam smoothie, więc chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

  3. Te syropy z Monina są doskonałe.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*