To chyba jeden z napojów o którym każdy marzy w trakcie upałów. Zimny jak lód i co za tym idzie niezwykle orzeźwiający. Dodatkowo jest bogactwem elektrolitów i witamin, w względu na owocowy skład.
Smoothie z arbuzem i truskawkami na upalne dni
Danie: NapojeKuchnia: ŚródziemnomorskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
60
kcalOrzeźwiający napój z owocami i kostkami lodu. Smoothie w najlżejszej postaci, bez zbędnych kalorii ani cukrów. W sam raz na upały.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1/2 kg 1/2 miąższu arbuza (waga bez skórki)
200 g 200 truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
50 ml 50 syropu barmańskiego arbuzowego lub różanego firmy Monin (można pominąć)
200 g 200 kostek lodu
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Arbuza pokroić w kostki i wyjąć wszelkie czarne pestki. Kawałki arbuza schłodzić najlepiej w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Jeśli używamy świeżych truskawek, najpierw opłukać w wodzie. Osuszyć na ręczniku i usunąć szypułki. Poza sezonem możemy użyć mrożonych truskawek – będą o wiele wartościowsze niż chemiczne truskawki ze sklepu. Truskawki mrożone są zbierane w najlepszym okresie lata i mimo mrożenia są słodkie i pachnące.
- Wszystkie składniki przepisu łącznie z kostkami lodu, zblendować najlepiej w mikserze kielichowym. Przelać do szklanek lub kieliszków do szampana. Podawać od razu udekorowane truskawkami lub listkami mięty. Ewentualnie umieścić w lodówce do momentu podania.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
bardzo orzeźwiające!
Uwielbiam smoothie, więc chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Te syropy z Monina są doskonałe.