Prawdziwa lemoniada cytrynowa ze świeżą miętą

Prawdziwa lemoniada cytrynowa ze świeżą miętą

Orzeźwiająca lemoniada z soczystych kwaskowatych cytryn z dodatkiem słodkiego syropu cukrowego. Oryginalny przepis na najprawdziwszą lemoniadę.

Cytrynada nawadnia jak nic innego, gasi pragnienie i ochładza organizm. W dodatku taki napój jest zdrowy, nie zawiera słodzików ani zbędnych wypełniaczy.

Gdy życie daje Ci cytryny, zrób lemoniadę!

5.0 z 30 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LemoniadaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

60

kcal

Oryginalny przepis na prawdziwą lemoniadę cytrynową z kostkami lodu, z dodatkiem syropu cukrowego i listków świeżej mięty.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SYROP CUKROWY
  • 200 ml wody

  • 200 g cukru

  • skórka otarta z cytryn

  • LEMONIADA
  • 7 cytryn BIO

  • 500 ml wody przefiltrowanej lub mineralnej

  • 10 listków świeżej mięty

  • kostki lodu


Sposób przygotowania:

  • SYROP CUKROWY
  • Cytryny sparzyć gorącą wodą, następnie każdą z osobna rozmasować na blacie kuchennym w celu uwolnienia większej ilości soku. Z 6 cytryn zetrzeć cienką warstwę żółtej skórki, starając się nie naruszać białej warstwy która jest gorzka.
  • W garnuszku zagotować wodę wraz cukrem. Syrop cukrowy gotować około 15 minut do lekkiego zagęszczenia płyn – w tym czasie nie mieszać syropu, w przeciwnym razie nabierze ciemnej barwy karmelu.
  • Syrop cukrowy zdjąć z palnika i wsypać do niego startą wcześniej skórkę cytrynową. Całość pozostawić do całkowitego ostudzenia,.
  • LEMONIADA
  • 1 cytrynę pokroić w dekoracyjne plasterki. Z pozostałych 6 cytrusów wycisnąć świeży sok. Sok z cytryny umieścić w dużym dzbanku do serwowania lemoniady. Jeśli mamy mniejsze dzbanki, można rozdzielić składniki na kilka porcji.
  • Do dzbanka wlać filtrowaną wodę oraz syrop cukrowy, najlepiej przecedzony przez sitko by pozbyć się kawałeczków skórki cytrynowej. Wrzucić sporo kostek lodu oraz plasterki cytryny.
  • Listki świeżej mięty umieścić na dłoni i klasnąć w nie drugą ręką – dzięki temu uwolni się maksymalna ilość olejków eterycznych. Miętę dodać do lemoniady.

Uwagi:

  • Lemoniada nie zawiera konserwantów, dlatego najlepiej spożyć ją w dniu przyrządzenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. prawdziwa lemoniada jak z amerykańskiego filmu!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*