Awokado

Awokado to gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku. Dojrzewa nawet 8 miesięcy. Pochodzi z drzew, które są wiecznie zielone i osiągają 20 m wysokości. Jego charakterystyczny kształt, zielona barwa i chropowata skórką sprawiają, że nazywany jest także gruszką aligatora. W smaku jest lekko orzechowe, tłuste i maślane.

Owoc jest dość mdły. Zawiera witaminę C, E, A oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Wspomaga pracę układu odpornościowego, pracę wątroby, wzrok, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia organizm, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych, wykazuje działanie antynowotworowe, długo podtrzymuje uczucie sytości, wspiera pracę mózgu i układ nerwowy i reguluje ciśnienie krwi. Awokado można jeść jako dodatek do sałatek,koktajli,ciast lub samo.

Sprawdzi się zarówno w potrawach wytrawnych jak i słodkich. Można z niego przyrządzić pyszną pastę guacamole. Świetnie będzie smakować także z dodatkiem czosnku czy chili.

Przepisy na dania z awokado: