Przepis | Strona główna | Dania główne | Tortilla ze stripsami kurczaka i awokado
Tortilla ze stripsami kurczaka i awokado

Tortilla ze stripsami kurczaka i awokado

Placki tortilli z wyjątkowo bogatym wnętrzem. Tortilla nadziewana smażonymi w chrupiącej panierce stripsami z kurczaka (lepsze niż z KFC), mięso wcześniej marynowane w przyprawie shoarma. Wrapy z plastrami awokado i tartą mozzarellą, zatopione w ziołowym sosie ranczerskim ze świeżymi listkami kolendry.

Wrapy z kurczakiem w chrupiącej panierce i awokado

5 od 37 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

sztuki
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Tortilla nadziana stripsami kurczaka w chrupiącej panierce, awokado i tartą mozzarellą. Skąpane w ranczerskim sosie ze świeżą kolendrą.

Składniki:

  • TORTILLE Z KURCZAKIEM
  • 4 placków tortilli pszennej grillowanej

  • 1/2 dojrzałego awokado fuerte

  • 1/2 limonki lub cytryny

  • 100 g tartej żółtej mozzarelli

  • 1 pierś kurczaka

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

  • 5 łyżek gotowej panierki

  • 2 łyżki przyprawy kebab shoarma

  • sól morska

  • świeża kolendra

  • SOS RANCZERSKI
  • 50 g gęstej kwaśnej śmietany 18 %

  • 50 ml mleka krowiego

  • 50 g majonezu Kielecki

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego

  • garść świeżo posiekanej kolendry

  • sól i grubo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • SOS RANCZERSKI
  • W miseczce rozmieszaj śmietanę, majonez, mleko i sok z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.
  • TORTILLE Z KURCZAKIEM I AWOKADO
  • Filet z piersi kurczaka pokrój na długie, cienkie stripsy. Oprósz przyprawą shoarma i solą, przyprawy wetrzyj w mięso i odstaw marynatę na 30 minut.
  • Kawałki mięsa obtocz w rozmąconym jajku z mlekiem i gotowej panierce. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym obsmaż mięso z każdej strony, aż nabierze rumieńców.
  • Awokado przekrój na pół i odkręć, usuń pestkę. Połówkę awokado obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski, skrop sokiem cytrusowym.
  • Na płatach tortilli ułóż stripsy kurczaka i plastry awokado. Posyp tartą mozzarellą i świeżą kolendrą, polej obficie sosem ranczerskim. Podwiń do środka dolną część placka tortilli, następnie poprzecznie zwiń placek w rulon zamykając nadzienie wewnątrz.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*