Pasta jajeczna z awokado do pieczywa

Pasta jajeczna z awokado do pieczywa

Osobiście nie przepadam za humusem z awokado, wydaje mi się mdły i jednocześnie tłusty. Przedstawiam więc przepis na zieloną pastę jajeczną z awokado. W przeciwieństwie do tradycyjnego humusu, pasta jajeczna jest puszysta i ma lżejszą konsystencję. Dzięki temu możemy przemycić wartościowe awokado w praktycznie niewyczuwalny sposób.

Pasta jajeczna z awokado do pieczywa

Pasta jajeczna z awokado do pieczywa

5.0 z 11 głosów
Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Puszysta pasta kanapkowa z jajkami i awokado. Zielona pasta jajeczna lekka jak chmurka. Przepis na najlepsze kanapkowe smarowidło.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado*

  • 4 jaja swojskie ściółkowe

  • 100 g sera mozzarella (nie z wody) lub gouda

  • kilka łodyżek szczypiorku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotować na twardo.
  • Szczypiorek posiekać drobno. Mozzarellę utrzeć na tarle.
  • W międzyczasie awokado ołupić ze skórki, oddzielić od pestki i pokroić na drobną kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny.
  • Jajka ołupić ze skorupek, następnie utrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Wszystkie składniki: awokado, jajka, majonez oraz szczypiorek umieścić w naczyniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę można już zajadać – nałożyć na chrupiące pieczywo i udekorować plasterkami zielonego ogórka.
  • Tak przygotowaną pastę można już zajadać. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem oraz plasterkami zielonego ogórka na wierzchu.

Uwagi:

  • *ważne by awokado było dojrzałe, ale nie przejrzałe. Nie powinno być zbyt twarde, ani zbyt miękkie z miejscowo sczerniałą skórką. Idealne awokado jest lekko sprężyste oraz miękkie w dotyku, posiada w pełni zieloną skórkę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

3 komentarze

  1. świetna pasta, zdecydowanie lepsza od pary z samych jajek i majonezu

  2. miałam dziś na lunch i była ekstra, nie mdła, pycha

  3. Szczypiorek zastąpiłam pietruszką, bo tylko ją znalazłam w lodowce. Pasta naprawdę wyśmienita. Mimo że nie lubię awokado, w tym wydaniu bardzo mi smakowało.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*