Bagietka to popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6cm szerokości, 3-4cm grubości i ok. 1m długości. Uznawana jest za jeden z symboli Francji, a zwłaszcza Paryża. Jest wykonana z mąki pszennej, ma charakterystyczną złocistą skórkę i biały środek. Elastyczność bagietki jest jednym z kryteriów jej jakości. Ma wysoki indeks glikemiczny i całkiem sporo kalorii.
Zawiera węglowodany proste, które nie są pożądanym składnikiem w zdrowej, zbilansowanej diecie, ponieważ nie nasycają nas na długo i powodują szybki wzrost energii, a następnie równie szybki spadek. W wyniku tego procesu szybciej stajemy się głodni, a uczucie ssania w żołądku jest intensywniejsze. Bagietki możemy jeść w różnych formach. Można jeść je na śniadanie smarując masłem i konfiturą lub moczyć w kawie lub w kakao.
Wysuszona nieco w piekarniku świetnie sprawdzi się jako dodatek do zupy. Służy jako dodatek do serów, oliwek i wina. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska np. w wersji z mozzarellą, pomidorami i bazylią. W sklepach możemy spotkać bagietki z masłem czosnkowym i ziołami.