Zapiekanki z salami i smażonymi pieczarkami

Zapiekanki z salami i smażonymi pieczarkami

Chrupiące zapiekanki z bagietki lub bułki paryskiej z masą przepysznych, wyselekcjonowanych dodatków. Salami z otoczką ziaren czarnego pieprzu, mnóstwo ciągnącej się mozzarelli i podsmażone z cebulką pieczarki. To jedna z najsmaczniejszych przekąsek przygotowana w mojej ulubionej wersji – tak dużo dodatków, że aż pełno. Na wierzch wystarczy nałożyć jeszcze odrobinę pikantnego ketchupu i już nic więcej nie potrzeba do pełni szczęścia i zaspokojenia kulinarnej zachcianki. Zapiekanki z bagietki wychodzą chrupiące, chrupią dosłownie przy każdym kęsie, a mozzarella ciągnie się i przyjemnie rozpływa w ustach.

Zapiekanki z bagietki z salami i pieczarkami

Zapiekanki z bagietki z salami i pieczarkami

5.0 z 1 głos
Danie: Fast FoodKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

260

kcal

Domowe zapiekanki z chrupiącej bagietki. Zapiekanki z salami, ciągnącą się mozzarellą oraz podsmażonymi plasterkami pieczarek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 bułki paryskie lub pszenne bagietki

  • 50 g miękkiego masła

  • 12 plastrów salami z otoczką pieprzu

  • 150 g tartej mozzarelli

  • 200 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju do smażenia

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Bułki paryskie przekrój na 2 części (górną i dolną). Każdą połówkę bagietki posmaruj cienką warstwą masła, na wierzch wyłóż plasterki salami z pieprzem i posyp dużą ilością tartej żółtej mozzarelli – takiej jak na włoską pizzę.
  • Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki pokrój w talarki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowy, posól i popieprz, po czym podsmaż mniej więcej 10 minut do miękkości i zarumienienia pieczarek. Smażoną cebulkę z pieczarkami przełóż na wierzch zapiekanek.domowe zapiekanki z salami
  • Zapiekanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 10 minut. Mozzarella powinna się rozpłynąć po bagietce a samo pieczywo nabrać przyjemnej chrupkości. Podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*