Bakłażan

Bakłażan – pochodzi z gatunku roślin psiankowatych z Indii. Prawidłowa nazwa to psianka podłużna. Występuje w wersji ciemnofioletowej jak i pomarańczowej. W naszym kraju bakłażan jest znany od XVI wieku, początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. Jego łodyga dorasta do 100cm i pokryta jest kolcami. Liście są jajowate a korona kwiatu jest w kształcie rurki.

Wyrastają pojedynczo lub w kwiatostanach. Owoc to wydłużona lub kulista do 30cm jagoda. Ceniony jest za smak, kolor a także za niską kaloryczność. Składa się z 90% wody. Jest korzystny dla zdrowia, więc ma szerokie zastosowanie w kuchni. Pasuje do wielu dań, zwłaszcza wieloskładnikowych. Ma subtelny smak oraz lekko mięsistą i zwartą konsystencję. Jest dobrym źródłem błonnika, zawiera dużo soli mineralnych, głównie fosforu i wapnia oraz glukozy.

100 gram tego warzywa zawiera tylko 30 kalorii. Pomaga przyswajać witaminę C, a także działa anty-wrzodowo, antyalergicznie i anty-grzybiczo. Poprawia wygląd włosów i paznokci. Nie powinno się stosować bakłażana na surowo, ponieważ zawiera w sobie solaninę, która jest szkodliwa dla zdrowia.

Wybrane przepisy z bakłażanem: