Warzywny gulasz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni śródziemnomorskiej, pochodząca z Nicei. Pieczone w piekarniku plastry warzyw, to wariacja na temat tradycyjnego Ratatouille.
Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
40
kcalWarzywne Ratatouille pieczone w piekarniku. Śródziemnomorski przepis pochodzący z Nicei, przypomina gulasz z kolorowych warzyw.
Składniki:
1 mniejszy bakłażan
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 cebula żółta
1 czerwona cebula
- SOS POMIDOROWY
1 puszka pomidorów krojonych
6 suszonych pomidorów w oliwie
30 ml oleju ze słoiczka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
30 ml oliwy z oliwek
sól morska i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Bakłażana wraz ze skórką pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i umieść w durszlaku. Pozostaw go na 30 minut, dla wypuszczenia wody i uwolnienia goryczki.
- Całe pomidory sparz wrzątkiem przez kilka sekund, następnie obierz ze skórki.
- Przygotuj sos pomidorowy: zblenduj na gładko pomidory z puszki wraz z passatą, suszone pomidory, czosnek i oliwę oraz olej z suszonych pomidorów. Sos przypraw do smaku solą i mielonym pieprzem.
- Aromatyczny sos przelej na spód naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Pozostałe warzywa: cukinie, papryki i cebule pokrój w cienkie plastry. Układaj je w naczyniu żaroodpornym na zmianę, wraz z przygotowanym wcześniej bakłażanem odsączonym z płynu.
- Oprósz warzywa solą morską i mielonym pieprzem, skrop delikatnie odrobiną oliwy z oliwek. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie żaroodporne i daj warzywom szansę na przyrumienienie się.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto