Przepis | Strona główna | Dania główne | Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj
Ratatouille - gulasz warzywny ratatuj

Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj

Warzywny gulasz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni śródziemnomorskiej, pochodząca z Nicei. Pieczone w piekarniku plastry warzyw, to wariacja na temat tradycyjnego Ratatouille.

Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

40

kcal

Warzywne Ratatouille pieczone w piekarniku. Śródziemnomorski przepis pochodzący z Nicei, przypomina gulasz z kolorowych warzyw.

Składniki:

  • 1 mniejszy bakłażan

  • 1 żółta cukinia

  • 1 zielona cukinia

  • 1 zielona papryka

  • 1 czerwona papryka

  • 3 pomidory

  • 1 cebula żółta

  • 1 czerwona cebula

  • SOS POMIDOROWY
  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 6 suszonych pomidorów w oliwie

  • 30 ml oleju ze słoiczka suszonych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • sól morska i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Bakłażana wraz ze skórką pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i umieść w durszlaku. Pozostaw go na 30 minut, dla wypuszczenia wody i uwolnienia goryczki.
  • Całe pomidory sparz wrzątkiem przez kilka sekund, następnie obierz ze skórki.
  • Przygotuj sos pomidorowy: zblenduj na gładko pomidory z puszki wraz z passatą, suszone pomidory, czosnek i oliwę oraz olej z suszonych pomidorów. Sos przypraw do smaku solą i mielonym pieprzem.
  • Aromatyczny sos przelej na spód naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Pozostałe warzywa: cukinie, papryki i cebule pokrój w cienkie plastry. Układaj je w naczyniu żaroodpornym na zmianę, wraz z przygotowanym wcześniej bakłażanem odsączonym z płynu.
  • Oprósz warzywa solą morską i mielonym pieprzem, skrop delikatnie odrobiną oliwy z oliwek. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie żaroodporne i daj warzywom szansę na przyrumienienie się.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*