Przepis | Strona główna | Dania główne | Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami
Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami

Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami

Jeśli tęsknisz już za sezonem grillowym i pysznościami z tym związanymi, koniecznie przygotuj szaszłyki pieczone w piekarniku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej w ziołowej marynacie, boczek parzony i bukiet kolorowych warzyw.

Pieczone w piekarniku szaszłyki z karczkiem, boczkiem i kolorowymi warzywami

5 od 39 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

szaszłyków
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

250

kcal

Szaszłyki z piekarnika idealne o każdej porze roku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej i kolorowe warzywa. Szaszłyki obiadowe.

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej

  • 300 g boczku parzonego

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona

  • 2 cebule czerwone

  • 1 cukinia

  • 1 niewielki bakłażan

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 3 łyżki przyprawy bałkańskiej z trybulą Knorr

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mięso karkówki pokrój w mniejszą kostkę. Przełóż do głębokiego naczynia i przygotuj marynatę. Karczek posyp przyprawą bałkańską i odrobiną soli, wlej olej rzepakowy i wymieszaj, tym samym oblepiając mięso marynatą.
  • Naczynie przykryj przezroczystą folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. Dzięki temu mięso z karczku wieprzowego będzie soczyste, kleiste i aromatyczne.
  • Bakłażana pokrój w plastry. Połóż je na durszlaku, oprósz solą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz bakłażana wodą, pozbędziesz się goryczki.
  • Boczek i obie papryki pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w grube talarki, a cebulę na ćwiartki.
  • Wszystkie przygotowane składniki nabijaj naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki. Układaj je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotowane szaszłyki oprósz jeszcze solą morską. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na 40 minut. Gotowe szaszłyki powinny być rumiane.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. tęczowe szaszłyki piękne

  2. Aż ślinka cieknie na sam widok

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*