Jeśli tęsknisz już za sezonem grillowym i pysznościami z tym związanymi, koniecznie przygotuj szaszłyki pieczone w piekarniku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej w ziołowej marynacie, boczek parzony i bukiet kolorowych warzyw.
Pieczone w piekarniku szaszłyki z karczkiem, boczkiem i kolorowymi warzywami
Ilość
12
szaszłykówPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
40
min.Kalorie
250
kcalSzaszłyki z piekarnika idealne o każdej porze roku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej i kolorowe warzywa. Szaszłyki obiadowe.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
400 g 400 karkówki wieprzowej
300 g 300 boczku parzonego
1 1 papryka czerwona
1 1 papryka zielona
2 2 cebule czerwone
1 1 cukinia
1 1 niewielki bakłażan
50 ml 50 oleju rzepakowego
3 łyżki 3 przyprawy bałkańskiej z trybulą Knorr
sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso karkówki pokrój w mniejszą kostkę. Przełóż do głębokiego naczynia i przygotuj marynatę. Karczek posyp przyprawą bałkańską i odrobiną soli, wlej olej rzepakowy i wymieszaj, tym samym oblepiając mięso marynatą.
- Naczynie przykryj przezroczystą folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. Dzięki temu mięso z karczku wieprzowego będzie soczyste, kleiste i aromatyczne.
- Bakłażana pokrój w plastry. Połóż je na durszlaku, oprósz solą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz bakłażana wodą, pozbędziesz się goryczki.
- Boczek i obie papryki pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w grube talarki, a cebulę na ćwiartki.
- Wszystkie przygotowane składniki nabijaj naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki. Układaj je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowane szaszłyki oprósz jeszcze solą morską. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na 40 minut. Gotowe szaszłyki powinny być rumiane.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Szaszłyki z boczkiem, porem i paprykąSzaszłyki na grilla z karkówką i warzywami
Bałkańskie szaszłyki z papryką i kolendrą
Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem
Pieczone szparagi owijane boczkiem
Włoskie calzone z mięsem i warzywami
tęczowe szaszłyki piękne
Aż ślinka cieknie na sam widok