Przepis | Strona główna | Dania główne | Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami
Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami

Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami

Jeśli tęsknisz już za sezonem grillowym i pysznościami z tym związanymi, koniecznie przygotuj szaszłyki pieczone w piekarniku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej w ziołowej marynacie, boczek parzony i bukiet kolorowych warzyw.

Pieczone w piekarniku szaszłyki z karczkiem, boczkiem i kolorowymi warzywami

5 od 38 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

szaszłyków
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

250

kcal

Szaszłyki z piekarnika idealne o każdej porze roku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej i kolorowe warzywa. Szaszłyki obiadowe.

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej

  • 300 g boczku parzonego

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona

  • 2 cebule czerwone

  • 1 cukinia

  • 1 niewielki bakłażan

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 3 łyżki przyprawy bałkańskiej z trybulą Knorr

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mięso karkówki pokrój w mniejszą kostkę. Przełóż do głębokiego naczynia i przygotuj marynatę. Karczek posyp przyprawą bałkańską i odrobiną soli, wlej olej rzepakowy i wymieszaj, tym samym oblepiając mięso marynatą.
  • Naczynie przykryj przezroczystą folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. Dzięki temu mięso z karczku wieprzowego będzie soczyste, kleiste i aromatyczne.
  • Bakłażana pokrój w plastry. Połóż je na durszlaku, oprósz solą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz bakłażana wodą, pozbędziesz się goryczki.
  • Boczek i obie papryki pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w grube talarki, a cebulę na ćwiartki.
  • Wszystkie przygotowane składniki nabijaj naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki. Układaj je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotowane szaszłyki oprósz jeszcze solą morską. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na 40 minut. Gotowe szaszłyki powinny być rumiane.

2 komentarze

  1. tęczowe szaszłyki piękne

  2. Aż ślinka cieknie na sam widok

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*