Banan

Banan to jadalny owoc tropikalny, z botanicznego punktu widzenia-jagoda. Rosną w ogromnych, liczących od 50 do 150 sztuk kiściach złożonych z dłoniastych pęków, stworzonych ze zrośniętych ze sobą 10 do 25 sztukami owoców. Zawiera witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: wapń, potas, magnez i fosfor.

Owoce są różnej wielkości, koloru i jędrności, ale zwykle są wydłużone i zakrzywione, z miękkim miąższem, pokryty skórką, która w stanie dojrzałym może być zielona, lub żółta. Skórka banana to sprawdzony sposobna kurzajki, ukąszenia komarów i wybielenie zębów. Często jest spożywany na surowo, jako dodatek do sałatek, jogurtów czy jako składnik koktajli.

Normalizuje ciśnienie tętnicze, chroni serce, zapobiega utracie wapnia, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu kostnego, działają przeciw wrzodowo, wspomagają pracę układu pokarmowego, skutecznie zwalczają wolne rodniki, normalizuje poziom cukru we krwi i wzmagają koncentrację. Banan jest szczególnie zalecany osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka.

Przepisy na dania z bananem: