Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Owsianka bananowa z brzoskwiniami paraguayayo
Owsianka bananowa z brzoskwiniami paraguayayo

Owsianka bananowa z brzoskwiniami paraguayayo

Moimi ulubionymi bananami pod względem dojrzałości są te zielonkawo – żółte, twarde i nie w pełni dojrzałe. Kupując banany, sięgam wyłącznie po kiście niedojrzałych owoców. Zielone banany nie są zbyt słodkie i mulące, ich miąższ jest twardszy co za tym idzie nie smakują jak przesłodzona bananowa papka. Walory smakowe to nie jedyna korzyść sięgania po zielone banany. Niegdyś wyczytałam, że niedojrzałe banany zawierają coś czego nie mają banany dojrzałe, mianowicie większą ilość skrobi opornej. Skrobia oporna to jeden z komponentów nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, niezwykle ważnego dla prawidłowego funkcjonowania naszych jelit.

Natomiast często zdarza się że nie zdołam zjeść dużej kiści niedojrzałych bananów o czasie. Z dnia na dzień banany dojrzewają coraz bardziej, z zielonych stają się żółte, nabierają brązowych plamek, po czym po tygodniu są już prawie całe sczerniałe. Większość z nas takie czarne banany wyrzuca na kompostownik, będąc święcie przekonanym że pod nieatrakcyjną skórką nie znajduje się już nic wartościowego. Wręcz przeciwnie. Co prawda dojrzałe banany mają znacznie niższą zawartość skrobi opornej w porównaniu do bananów zielonkawych, jednak w procesie dojrzewania zyskują wiele innych niezwykłych właściwości. Dojrzałe banany zawierają więcej cukrów prostych i błonnika tym razem rozpuszczalnego, co za tym idzie są znakomitym zastrzykiem energetycznym i jednocześnie są lżejsze do strawienia. Pod czarną bananową skórką miąższ nie jest czarny ani brązowy, jest dojrzało – żółty i prezentuje się całkiem apetycznie. Nie warto pozbywać się przejrzałych bananów, w przeciwieństwie do innych owoców nieatrakcyjny wygląd bananów nie świadczy o ich zepsuciu. Jeśli nie masz pomysłu do przejrzałego banana, upiecz chlebek bananowy lub przygotuj śniadaniową owsiankę z poniższego przepisu.

Jednoporcjowa bananowa owsianka na mleku z brzoskwiniami

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

porcja
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

170

kcal

Jednoporcjowa owsianka bananowa z przejrzałych bananów. Bananowa owsianka zero waste gotowana na mleku. Nie wyrzucaj czarnych bananów!

Składniki:

  • 1 miękki dojrzały banan (może być wręcz przejrzały)

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 150 ml mleka krowiego lub owsianego

  • 3 dojrzałe płaskie brzoskwinie

Sposób przygotowania:

  • Banana obierz ze skórki i przełóż do rondelka, gdzie rozgnieć go na papkę widelcem. Do tego przepisu idealnie sprawdzą się wręcz przejrzałe banany z czarną skórką, są słodkie i miękkie, z powodzeniem zastąpią dodatek cukru.
  • Do bananowej papki wsyp płatki owsiane i niewielką ilość cukru z prawdziwą wanilią. Całość zalej mlekiem. Ustaw na palniku, owsiankę od momentu zagotowania gotuj przez 5 minut. Podczas tego czasu płatki owsiane zmiękną, ale nie rozgotują się zupełnie.
  • Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki. Płaskie brzoskwinie pokrój na mniejsze cząstki, wydrążając przy okazji pestki. Podaj je na osobnym talerzyku lub ułóż na wierzchu bananowej owsianki.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image