Przedstawiam gofry niezwykłe i nie byle jakie. Gofry bananowe z papką z rozgniecionych bananów, żółciutkie i chrupiące. Bananowe gofry są smaczne solo, jak i na bogato. Do wyboru do koloru: cukier puder, bita śmietana, świeże owoce, co kto lubi.
Żółte gofry z bananami
Ilość
10
sztukPrzygotowanie
10
min.Pieczenie
20
min.Kalorie
270
kcalGofry bananowe z dodatkiej papki z rozgniecionych bananów. Żółciutkie gofry z bananami, niezwykle chrupiące.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 2 dojrzałe banany
2 2 jajka ściółkowe
100 ml 100 mleka
150 g 150 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
1 łyżka 1 zwykłego cukru
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
30 g 30 masła roztopionego, przestudzonego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki, po czym rozgnieć widelcem do uzyskania bananowej papki.
- Białka jaj oddziel od żółtek. Same białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia zmiksuj do połączenia i gładkiej masy. Teraz dodaj papkę bananową i ubite białka, raz jeszcze wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę, najlepiej taką o wysokiej mocy, która zapewni chrupkość upieczonym gofrom. Przesmaruj ją pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu, nakładaj niewielką ilość masy i upiecz na złocisty kolor.
- Bananowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, frużeliną lub świeżymi owocami.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocamiPełnoziarniste placuszki bananowe z orzechami
Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą
Alternatywne racuchy bananowe
Gofry według tradycyjnego przepisu
Maślankowe gofry z leśnymi owocami i kiwi gold