Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Chrupiące gofry bananowe
Chrupiące gofry bananowe

Chrupiące gofry bananowe

Przedstawiam gofry niezwykłe i nie byle jakie. Gofry bananowe z papką z rozgniecionych bananów, żółciutkie i chrupiące. Bananowe gofry są smaczne solo, jak i na bogato. Do wyboru do koloru: cukier puder, bita śmietana, świeże owoce, co kto lubi.

Żółte gofry z bananami

Żółte gofry z bananami

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

270

kcal

Gofry bananowe z dodatkiej papki z rozgniecionych bananów. Żółciutkie gofry z bananami, niezwykle chrupiące.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 dojrzałe banany

  • 2 2 jajka ściółkowe

  • 100 ml 100 mleka

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 łyżka 1 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 30 g 30 masła roztopionego, przestudzonego

  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

  • Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki, po czym rozgnieć widelcem do uzyskania bananowej papki.
  • Białka jaj oddziel od żółtek. Same białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia zmiksuj do połączenia i gładkiej masy. Teraz dodaj papkę bananową i ubite białka, raz jeszcze wymieszaj.
  • Rozgrzej gofrownicę, najlepiej taką o wysokiej mocy, która zapewni chrupkość upieczonym gofrom. Przesmaruj ją pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu, nakładaj niewielką ilość masy i upiecz na złocisty kolor.
  • Bananowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, frużeliną lub świeżymi owocami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*