Placuszki śniadaniowe w wersji de luxe z bananem, kakao i gorzką czekoladą. Pomysł na wartościowe śniadanie na słodko. Mini naleśniczki uwielbiane przez dzieci, dlatego przepis polecany szczególnie niejadkom.
Puszyste placki z bananem i kakao na śniadanie
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
10
sztukPrzygotowanie
10
min.Smażenie
10
min.Kalorie
130
kcalPlacuszki śniadaniowe z bananami, ciemnym kakao i siekaną gorzką czekoladą. Śniadanie w słodkiej odsłonie w wersji De Luxe.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy mannej
1 szklanka mleka
2 jajka od szczęśliwych kur
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
2 łyżki cukru drobnego
4 kostki gorzkiej czekolady
50 t tłuszczu do smażenia
- DO DEKORACJI
plasterki banana
borówki amerykańskie
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Kaszę manną zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aż wchłonie płyn i napęcznieje.
- Do mleka z kaszą manną wbijamy jajka, przesiewamy mąkę pszenną, gorzkie kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy banany pokrojone w plasterki oraz cukier. Całość blendujemy na gładko za pomocą blendera ręcznego.
- Kostki gorzkiej czekolady siekamy nożem i dodajemy do ciasta.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju do smażenia. Smażymy na niej niewielkie placuszki, z każdej strony do lekkiego przyrumienienia.
- Po usmażeniu dekorujemy plasterkami banana, borówkami amerykańskimi oraz polewą czekoladową.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Czekoladowe babeczki z kremem maślanymJogurtowe placki ze skyrem i frużeliną owocową
Babka czekoladowa z kakao, majonezem i porzeczkami
Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta
Babeczki z twarożkiem i jagodami leśnymi
Jajka po turecku z jogurtem greckim i palonym masłem