Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe
Placuszki śniadaniowe bananowo - kakaowe

Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe

Placuszki śniadaniowe w wersji de luxe z bananem, kakao i gorzką czekoladą. Pomysł na wartościowe śniadanie na słodko. Mini naleśniczki uwielbiane przez dzieci, dlatego przepis polecany szczególnie niejadkom.

Puszyste placki z bananem i kakao na śniadanie

5 od 16 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

130

kcal

Placuszki śniadaniowe z bananami, ciemnym kakao i siekaną gorzką czekoladą. Śniadanie w słodkiej odsłonie w wersji De Luxe.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy mannej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 dojrzałe banany

  • 2 łyżki cukru drobnego

  • 4 kostki gorzkiej czekolady

  • 50 t tłuszczu do smażenia

  • DO DEKORACJI
  • plasterki banana

  • borówki amerykańskie

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Kaszę manną zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aż wchłonie płyn i napęcznieje.
  • Do mleka z kaszą manną wbijamy jajka, przesiewamy mąkę pszenną, gorzkie kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy banany pokrojone w plasterki oraz cukier. Całość blendujemy na gładko za pomocą blendera ręcznego.
  • Kostki gorzkiej czekolady siekamy nożem i dodajemy do ciasta.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju do smażenia. Smażymy na niej niewielkie placuszki, z każdej strony do lekkiego przyrumienienia.
  • Po usmażeniu dekorujemy plasterkami banana, borówkami amerykańskimi oraz polewą czekoladową.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*