Bita śmietana to śmietana bądź śmietanka, zawierająca zazwyczaj więcej niż 30% tłuszczu, napowietrzona. Jest delikatna i kremowa w smaku. Bitą śmietanę można kupić w trzech opcjach: gotową w sprayu, proszek, który miksuje się z mlekiem oraz wysoko procentową śmietanę, którą ubija się na sztywno do uzyskania wymaganej lekkości.
Przygotowuje się ją z przynajmniej 30% śmietanki, cukru oraz cukru waniliowego. Wszystko należy razem ubić do uzyskania gęstej masy. Powinna być puszysta i sztywna. Zawiera dużo węglowodanów i tłuszczu, jest produktem wysokokalorycznym,przez co osoby dbające o linię powinny jej unikać. Poza tym zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, co negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Serwuje się ją najczęściej ze świeżymi owocami, lodami, galaretką, ale również jako dodatek do innych dań, np.naleśników, gofrów, rurek, ciast czy tortów. Sprawdza się również przy gorących napojach, takich jak: kawa, czekolada czy kakao.
Nie powinno się kupować gotowej bitej śmietany, ponieważ zawiera tylko śladowe ilości śmietany. W rzeczywistości jest to mleko, tłuszcz palmowy, cukier i cała masa stabilizatorów. Najlepsza jest ta, którą ubijemy sami.