Gorąca gorzka czekolada z korzennymi przyprawami i rozgrzewającym chili, z keksem ubitej śmietanki i tartą deserową czekoladą. Deser i napój w jednym. Bogaty w smaku i przepyszny pomysł na słodkie co nieco.
Płynna czekolada z rozgrzewającym chili
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
270
kcalPrawdziwa płynna czekolada do picia z odrobiną rozgrzewającego chili i korzennych przypraw. Rozpuszczona gorzka deserowa czekolada i bita śmietana.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 ml 500 mleka
100 ml 100 śmietanki deserowej 30 %
100 g 100 gorzkiej deserowej czekolady
odrobina mielonego chili
1/2 łyżeczki 1/2 mielonego cynamonu
3 łyżki 3 cukru
- DEKORACJA
50 g 50 słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka 1 cukru pudru
3 kostki 3 gorzkiej deserowej czekolady
Sposób przygotowania:
- Do garnuszka wlej mleko, śmietankę deserową oraz wsypać cynamon i odrobinę chili – myślę że 1/3 łyżeczki powinna wystarczyć. Najlepiej spróbuj, by nie przesadzić z ostrością.
- Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Wrzuć połamane kostki deserowej czekolady i rozpuść ją, cały czas mieszając.
- Czekoladę przelej do wysokich szklanek. Udekoruj bitą śmietaną i utartą gorzką czekoladą.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Izraelska surówka z marchwią i pikantnym chilliProste ciasto czekoladowe bez pieczenia
Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami
Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami
Wegańskie bezmięsne chili tofu sin carne
Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi