Bób to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki. Skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Jego korzeń jest mocno rozgałęziony i wrzecionowaty a łodyga w formie rurki o wysokości do 100cm, sinozielona i rozgałęziona jedynie u podstawy. Liście parzystopierzaste, w 2-3 parach w kształcie eliptycznym.
Kwiaty są motylkowe o długości do 5cm, białe o fioletowym żagielku i czarnych plamkach. Natomiast owoce to strąki zwisające osiągające do 12cm długości i zawierające 2 do 5 nasion rozdzielonych gąbczastymi przegródkami. Jest łatwy w przygotowaniu i zawiera wiele składników odżywczych. Jest źródłem dużej ilości białka. Pomaga regulować ciśnienie krwi i pracę jelit. Jedna szklanka ugotowanego bobu zawiera 187 kcal oraz 33g węglowodanów. Przede wszystkim z jego dodatkiem powstają zupy, makarony, pierogi czy sałatki.
Bób polecany jest wegetarianom, weganom oraz osobom z chorobami układu krążenia. Bób jako naturalne źródło lewodopy może być wykorzystywany w leczeniu choroby Parkinsona. Spożywanie bobu powinny ograniczyć osoby chorujące na cukrzycę ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.