Wyjątkowa sałatka, w której główną rolę odgrywa młody bób. Gotowany bób w połączeniu z miksem sałat, słoną fetą i ogórkiem. Całość komponuje się obłędnie i doskonale sprawdzi się na przekąskę czy lunch.
Sałatka z bobem, fetą i ogórkową salsą z natką pietruszki
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
160
kcalSałatka z młodego bobu i greckiej fety, z rukolą i drobno pokrojonym ogórkiem. Świeża sałatka na upalne dni, idealna na lunch do pracy.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1/2 kg 1/2 bobu
1 1 większy ogórek
100 g 100 sera feta
1/2 1/2 pęczka natki pietruszki
rukola
- SOS SAŁATKOWY
50 ml 50 oliwy extra virgin
1/2 1/2 limonki
1 łyżka 1 cukru trzcinowego
sól i zielony pieprz
Sposób przygotowania:
- SOS SAŁATKOWY
- Wycisnąć sok z 1/2 limonki. Dodać cukier trzcinowy i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać oliwę z oliwek i doprawić do smaku solą i zielonym pieprzem.
- SAŁATKA
- Umyty bób włożyć do garnka i zalać zimną wodą, ponad poziom bobu. Postawić na palniku z gazem, gdy woda zacznie wrzeć, dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości przez 20 minut – po ugotowaniu bób powinien mieć lekko pomarszczoną skórkę. Odcedzić i pozostawić do przestudzenia. Nie jest to konieczne, ale bób można obrać jeśli skórka nam przeszkadza.
- Rukolę opłukać zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Zielonego ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę, natkę pietruszki poszatkować. Ser feta pokroić w regularną kostkę. Poszczególne składniki sałatki delikatnie wymieszać z sosem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Lekka sałatka z rukolą, pomidorkami, fetą i mocarelląPieczona feta z miodem i sezamem
Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem
Wiosenna lekka sałatka z kalafiorem
Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Sałatka ze szparagami rzodkiewką i jajkiem