Burger – w zasadzie można powiedzieć, że hamburger jest burgerem, ponieważ tak naprawdę nazw tych używa się zamiennie i różnica tkwi jedynie w nazewnictwie. Burgery to nazwa całej grupy zamkniętych kanapek, które są przygotowywane według jednego schematu: grillowany kotlet (najczęściej wołowina, może też być kurczak lub ryba); warzywa świeże lub marynowane (ogórki, pomidory, sałata, cebula itd) oraz sos: musztarda, majonez, sos czosnkowy, ketchup. W zależności od użytych dodatków określa się rodzaj burgera. Jednym z nich jest cheeseburger.
Cheeseburger to ten sam burger, ale z kawałkiem sera. Hamburger to z kolei najpopularniejszy rodzaj burgera. Jego podstawę stanowi bułka z sezamem oraz posiekany kotlet wołowy. Wybór sosów i warzyw jest dowolny. Podsumowując, zarówno hamburger, jak i cheeseburger są burgerami. Burgery są popularnie niemal na całym świecie. Mężczyźni jedzą burgery trzy razy częściej niż kobiety, najwięcej fanów burgerów mieszka w Zachodniopomorskiem.
Do tych najbardziej lubianych należą klasyczny burger z wołowiną oraz z kurczakiem, wersje wegetariańskie stanowią jedynie mały procent wszystkich zamówień.