Tajskie burgery z indyka

Tajskie burgery z indyka

Przedstawiamy nową, bo azjatycką, odsłonę burgerów. Burgery to nie tylko Ameryka. Fast food to nie tylko USA. Pyszne burgery znajdziemy też w innych krajach. Także w Azji, co może być dla niektórych niespodzianką. Przedstawiamy więc pyszną tajską odsłonę burgerów. Wykonane z indyka, bądź innego mięsa drobiowego, z pastą z czerwonego curry i sosem sojowym.

Tajskie burgery z indyka

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: Fast FoodKuchnia: TajskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

230

kcal

Pyszny drobiowy burger rodem z Tajlandii z pastą z czerwonego curry, sosem sojowym i majonezem. Warzywa do wyboru, polecamy na ostro.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mielonego filetu z indyka

  • 1 łyżka 1 sosu sojowego

  • 1 1 czerwonej pasty curry

  • 1 1 dymka

  • 1 1 jajko

  • 1 1 średnia czerwona cebula

  • 2 bu 2 bułki tartej

  • 1 strąk 1 papryczki chili

  • 1/2 1/2 długiego zielonego ogórka

  • 4 bułki 4 z sezamem

  • listki kolendry i rukoli

  • sól i pieprz do smaku

  • majonez

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone wyróbmy z pastą curry, sosem sojowym, posiekaną dymką, jajkiem oraz bułką tartą.
  • Doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym i uformujmy cztery burgery. Następnie odłóżmy je na 20-25 minut czasu.
  • Czerwoną cebulę obierzmy, pokrójmy w krążki. Poszatkujmy strąk papryczki chili. Opłuczmy też po kilka listków kolendry i rukoli. Umytego wcześniej ogórka pokrójmy wzdłuż w cienkie paski.
  • Rozgrzejmy 2,5 łyżki oleju. Smażmy burgery po kilka minut czasu z każdej strony.
  • Bułki rozkrójmy, opieczmy na suchej patelni. Przełóżmy je przygotowanymi burgerami, majonezem, chili, ogórkiem, rukolą, czerwoną cebulą i kolendrą.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*