Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami
Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami

Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami

Któż z nas nie lubi burgerów. Zastrzyk kaloryczny w postaci pysznej kanapki to nie tylko ulubiona przekąska fast food mięsożerców. Także wegetarianie przepadają za bułką z kotletem. W tym przypadku będzie to jednak kotlet kalafiorowy, który świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania.

Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Dani główneKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

200

kcal

Burgery to ulubiony fast food nie tylko mięsożerców. Także wegetarianie uwielbiają te zastrzyki kalorii. A zwłaszcza burgery kalafiorowe! Wypróbujcie więc nasz pomysł na wegetariańskie burgery z kalafiora jako alternatywa dla mięsa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 łyżek 6 kaszy manny

  • 1 1 mały kalafior

  • 3 bu 3 bułki tartej plus do panierowania

  • 2 łyżki 2 oleju

  • 600 g 600 frytek

  • 4 4 ogórki korniszony

  • 6 łyżek 6 sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym

  • 0.5 łyżeczki 0.5 mielonej ostrej papryki

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • pieprz i sól do smaku


Sposób przygotowania:

  • Kalafior, oczyśćmy, opłuczmy, podzielmy na różyczki. Gotujmy je około 19-21 minut czasu w lekko posolonym wrzątku. Potem odcedźmy, osączmy.
  • Przełóżmy do miseczki. Od razu rozgniećmy widelcem. Kiedy przestygnie, dosypmy kaszkę i 3 łyżki bułki tartej. Dodajmy olej i przyprawy. Dobrze wyróbmy.
  • Z masy uformujmy 12 placuszków. Oprószmy je bułką tartą z obu stron. Potem ułóżmy na blasze przykrytej pergaminem. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około pół godziny czasu. W połowie czasu pieczenia kalafiorowe kromki przewróćmy na drugą stronę.
  • Frytki przygotujmy według przepisu podanego na opakowaniu (z reguły trzeba je upiec w piekarniku, ewentualnie usmażyć na patelni).
  • Korniszony potnijmy w grubsze plasterki. Kalafiorowe kromki delikatnie zdejmijmy z blachy. Połowę kromek posmarujmy sosem jogurtowym. Połóżmy na tym po porcji frytek. Przykryjmy resztą kalafiorowych kromek. Udekorujmy.

Uwagi:

  • Dodatkowa porada – aby uniknąć zapachu gotowanego kalafiora wsypy do wody 2-3 spore szczypty gałki muszkatołowej. Zneutralizuje ona nieprzyjemną woń siarki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*