Cebula

Cebula to zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Jest to roślina dwuroczna, łatwa i tania w uprawie. Odmianami cebuli są m.in.cebula ogrodowa, zwyczajna, czerwona, cukrowa, dymka oraz szalotka. Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę czyli organ spichrzowy.

To prawdziwie aptekarskie warzywo. Zawiera cenną kwercetynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i odporność. Dobre źródło błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych takich jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, jod i selen. Cebula może być stosowana zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie.

Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. W kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs, twarogu czy sałatek. Jest uważana za warzywo pikantne, ale jest bardzo uniwersalna i znana w kuchni na całym świecie.

Popularne potrawy z cebulą: