Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Skorupki jajek bawione w łupinach cebuli
Skorupki jajek bawione w łupinach cebuli

Skorupki jajek bawione w łupinach cebuli

Najstarszy, niezawodny sposób na barwienie skorupek jajek naturalnym barwnikiem z łupin cebuli. Potrzebujesz jajek swojskich o białych skorupkach, łupin cebuli oraz odrobiny octu spirytusowego. Poniżej znajdziesz przepis według którego uzyskasz najbardziej intensywne zabarwienie, bez niepożądanych pęknięć skorupek podczas gotowania jaj na twardo. Uzyskasz brunatno – czerwony odcień pisanek w całkowicie naturalny i bezpieczny sposób.

Wielkanocne pisanki barwione w łupinach z cebuli

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

pisanek
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

150

kcal

Najstarszy, niezawodny sposób na malowanie pisanek naturalnym barwnikiem z cebuli. Łupiny z cebuli i odrobina octu wystarczą!

Składniki:

  • łupiny z 20 cebul (mogą być zarówno z żółtej i czerwonej cebuli)

  • 2 litry chłodnej wody

  • 4 łyżki octu spirytusowego

  • 10 jajek swojskich o jasnych skorupkach


Sposób przygotowania:

  • Łupiny z cebuli możesz zacząć zbierać już na około miesiąc przed Wielkanocą i odkładać do papierowej torby. Możesz też spytać w pobliskim warzywniaku czy nie mają nadmiaru łupin po cebulach (często mają w okolicy świąt).
  • Suche łupiny z cebul przełóż do dużego garnka i zalej chłodną wodą. Ustaw na palniku i od momentu zagotowania wody, gotuj mniej więcej 30 minut aż woda uzyska intensywnie czerwono – brązowy kolor. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia do temperatury pokojowej. Później dolej ocet.
  • Do przygotowania pisanek użyj swojskich jajek o białych łupinkach, dzięki jasnej skorupce uzyskasz intensywniejsze zabarwienie. Przed przystąpieniem do gotowania jaj na twardo, zwróć uwagę by surowe jajka miały temperaturę pokojową. Jajka nie mogą być wyjęte prosto z lodówki, gdyż ich skorupki popękają podczas gotowania.
  • Jajka włóż do gara z wystudzoną wodą po cebuli i łupinami cebuli, układając je w garnku postaraj się otulić każde jajko łupinami. Doprowadź do zagotowania i od momentu rozpoczęcia wrzenia wody gotuj 7 – 8 minut, w zależności od wielkości jajek.
  • Po ugotowaniu wyjmij delikatnie łyżką na ściereczkę i osusz je. Nie pozwól by leżały dłużej na mokrej ścierce, od razu przeturlaj je na suchy kawałek materiału. W takiej postaci pozostaw do całkowitego wystudzenia.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Zarówno surowe jajka jak i barwnik z łupin cebuli muszą mieć temperaturę pokojową. W innym wypadku skorupki jaj popękają podczas gotowania.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*