Drożdżówki z cebulką i makiem, mięciutkie drożdżowe ciasto z wytrawnym nadzieniem z karmelizowanej cebuli. Przepis pochodzący z Lubelszczyzny, pielęgnowany przez dziesiątki lat. Od 2007 roku tradycyjna receptura wypiekania cebularzy znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych.
Cebularze lubelskie – wytrawne drożdżówki z cebulą
Dłuższe podświetlenie ekranu
12
sztuk20
min.20
min.130
kcalWytrawne drożdżówki z karmelizowaną cebulką. Cebulowe drożdżówki z makiem na wzór tradycyjnych cebularzy lubelskich.
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
25 g świeżych drożdży babuni
1 łyżka zwykłego cukru
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko z chowu ekologicznego
60 g masła roztopionego, ostudzonego
- CEBULOWE NADZIENIE
300 g cebuli żółtej (3 sztuki średniej wielkości)
3 łyżki maku
30 ml oleju rzepakowego
sól i mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- FARSZ CEBULOWY
- Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulkę, posól i skarmelizuj do złocistości bez przykrycia.
- Rumianą cebulkę dopraw ponownie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj mak. Wymieszaj nadzienie i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- CIASTO DROŻDŻOWE
- Ciasto drożdżowe rozpocznij od przygotowania rozczynu z drożdży, składniki rozczynu odejmuj od podanych składników przepisu. Pokruszone świeże drożdże wraz z cukrem umieść w miseczce, ucierając łyżką doprowadź do upłynnienia mieszanki. Teraz dolej 50 ml ciepłego mleka i dosyp 3 łyżki mąki. Całość wymieszaj, okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jeśli posiadasz jedynie drożdże instant, użyj 7 g (czyli 1 torebeczkę). Pomiń etap tworzenia rozczynu i od razu suche drożdże dodaj do przesianej mąki wraz z pozostałymi składnikami. - Wprost do misy miksera przesiej pozostałą mąkę pszenną, dodaj sól. Wbij jajko, wlej aktywny rozczyn oraz pozostałą część ciepłego mleka i porządnie wyrób ciasto. Dopiero pod sam koniec dodaj stopniowo płynne masło i zarób ponownie do połączenia z tłuszczem (tłuszcz wchłania się powoli, ale ostatecznie całkowicie się wchłonie).
- Gładkie i jednolicie wyrobione ciasto okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie wyroście znacząco, powinno podwoić swoją objętość.
- W sam środek wyrośniętego ciasta uderz pięścią, tym samym odgazowując je. Wyłóż je na blat kuchenny podsypany mąką pszenną i wyrób jeszcze przez chwilę. Ciasto podziel na 10 – 12 części i uformuj z nich płaskie bułeczki przypominające drożdżówki, zachowując grubszy rant wokół.
- Na środek drożdżówek nałóż cebulowy farsz, wolne brzegi przesmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskieCiasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami