Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem
Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem

Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem

Drożdżówki z cebulką i makiem, mięciutkie drożdżowe ciasto z wytrawnym nadzieniem z karmelizowanej cebuli. Przepis pochodzący z Lubelszczyzny, pielęgnowany przez dziesiątki lat. Od 2007 roku tradycyjna receptura wypiekania cebularzy znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych.

Cebularze lubelskie - wytrawne drożdżówki z cebulą

Cebularze lubelskie – wytrawne drożdżówki z cebulą

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Wytrawne drożdżówki z karmelizowaną cebulką. Cebulowe drożdżówki z makiem na wzór tradycyjnych cebularzy lubelskich.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g 500 mąki pszennej

  • 250 ml 250 ciepłego (nie gorącego!) mleka

  • 25 g 25 świeżych drożdży babuni

  • 1 łyżka 1 zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli morskiej

  • 1 1 jajko z chowu ekologicznego

  • 60 g 60 masła roztopionego, ostudzonego

  • CEBULOWE NADZIENIE
  • 300 g 300 cebuli żółtej (3 sztuki średniej wielkości)

  • 3 łyżki 3 maku

  • 30 ml 30 oleju rzepakowego

  • sól i mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • FARSZ CEBULOWY
  • Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulkę, posól i skarmelizuj do złocistości bez przykrycia.
  • Rumianą cebulkę dopraw ponownie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj mak. Wymieszaj nadzienie i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Ciasto drożdżowe rozpocznij od przygotowania rozczynu z drożdży, składniki rozczynu odejmuj od podanych składników przepisu. Pokruszone świeże drożdże wraz z cukrem umieść w miseczce, ucierając łyżką doprowadź do upłynnienia mieszanki. Teraz dolej 50 ml ciepłego mleka i dosyp 3 łyżki mąki. Całość wymieszaj, okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Jeśli posiadasz jedynie drożdże instant, użyj 7 g (czyli 1 torebeczkę). Pomiń etap tworzenia rozczynu i od razu suche drożdże dodaj do przesianej mąki wraz z pozostałymi składnikami.
  • Wprost do misy miksera przesiej pozostałą mąkę pszenną, dodaj sól. Wbij jajko, wlej aktywny rozczyn oraz pozostałą część ciepłego mleka i porządnie wyrób ciasto. Dopiero pod sam koniec dodaj stopniowo płynne masło i zarób ponownie do połączenia z tłuszczem (tłuszcz wchłania się powoli, ale ostatecznie całkowicie się wchłonie).
  • Gładkie i jednolicie wyrobione ciasto okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie wyroście znacząco, powinno podwoić swoją objętość.
  • W sam środek wyrośniętego ciasta uderz pięścią, tym samym odgazowując je. Wyłóż je na blat kuchenny podsypany mąką pszenną i wyrób jeszcze przez chwilę. Ciasto podziel na 10 – 12 części i uformuj z nich płaskie bułeczki przypominające drożdżówki, zachowując grubszy rant wokół.
  • Na środek drożdżówek nałóż cebulowy farsz, wolne brzegi przesmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*