Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem

Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem

Flammkuchen zwana we Francji tarte flambée, cienka tarta z ciasta chlebowego pochodząca z Alzacji – krainy historycznej położonej w północno – wschodniej części Francji. Tarta wypiekana pierwotnie w kamiennych piecach opalanych drewnem, służących do samodzielnego pieczenia chleba. Przygotowanie alzackiej tarty niegdyś miało za zadanie oszacowanie temperatury panującej wewnątrz pieca, dopiero po tym dostosowywano poziom ciepła do porządanej temperarury odpowiedniej do wypieku chleba.

Tarte flambée przypomina nieco pizzę na cienkim i chrupiącym cieście. Mnie osobiście kojarzy się z włoską pizzą i śmietanową carbonarą, której nie śmiem nazwać włoską (raczej polską wariacją na temat carbonary, Włosi przenigdy nie dodają śmietanki do pasta alla carbonara). Z drugiej strony w cieście nie ma drożdży, stąd też smacznie kojarzy się z wypieczoną piętką chleba lub staropolskimi podpłomykami. Tarta pokryta gęstą, słodką i jednocześnie lekko skwaszoną śmietanką crème fraîche, pieczona krótko w wysokiej temperaturze z piórami cebuli oraz boczkiem pokrojonym w drobne słupki. Rustykalna tarta o nieregularnym, niedbałym wyglądzie. Urok dania ukryty w jego prostocie.

Tarte flambée ze śmietanką crème fraîche, ciętym boczkiem i cebulą

Tarte flambée ze śmietanką crème fraîche, ciętym boczkiem i cebulą

5.0 z 43 głosy
Danie: PizzaKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Tarte flambée ze śmietanką crème fraîche, ciętym boczkiem i cebulą. Alzacka tarta na cieście chlebowym, przypominająca chrupiącą pizzę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SPÓD Z CIASTA CHLEBOWEGO
  • 200 g mąki pszennej typ 450, 480 lub 500

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 120 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • WYPEŁNIENIE TARTY
  • 200 ml crème fraîche lub gęstej, słodkiej śmietanki 36 %

  • 1 czerwona cebula

  • 1 cebula żółta

  • 100 g boczku parzonego pokrojonego w drobne słupki

  • sól morska i grubo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • SPÓD TARTY
  • Mąkę przesiej przez sito wprost do misy, wsyp sól i wymieszaj. Do kopki suchych składników stopniowo wlewaj letnią wodę i olej, zagniataj dłońmi jednolitej konsystencji ciasto. Ciasto nie powinno przywierać i kleić się do dłoni, jeśli jest zbyt kleiste, dosyp niewielką ilość mąki.
  • Ciasto rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz pomóc sobie wałkiem kuchennym, co znacznie ułatwi rozłożenie ciasta na dużej powierzchni. Rozwałkuj najcieniej jak się uda, najlepiej 2 mm grubości ciasta.
  • WYPEŁNIENIE TARTY
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni – grzanie góra, dół lub 220 stopni – termoobieg. Obie cebule obierz z łupin i pokrój w cienkie krążki. Boczek pokrój w drobne słupki.
  • Na całej powierzchni spodu rozsmaruj crème fraîche. Śmietankę oprósz bezpośrednio z młynka do mielenia odrobiną soli morskiej i grubo zmielonego pieprzu. Cebulkę i boczek wyłóż na spód chlebowej tarty pokryty słodką śmietanką.
  • Nie zwlekaj z pieczeniem tarty po posmarowaniu jej śmietanką, zapobiegając namoknięciu spodu. Tarte flambée od razu wstaw do rozgrzanego piekarnika na maksymalny czas pieczenia 10 minut. Odpowiednio upieczona tarta będzie chrupiąca, o lekko zarumienionych brzegach (nie przypalonych).

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*