Chrzan

Chrzan to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, uprawna i często dziczejąca. W Polsce występuje na całym obszarze. Jest to bylina, która wyróżnia się dużą odpornością na niekorzystne warunki i może przeżyć nawet kilkadziesiąt lat. Posiada ostry smak i intensywny zapach. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem.

Zawiera witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza przyczyny infekcji. Właściwości lecznicze chrzanu mogą być stosowane do łagodzenia kaszlu i kataru, a syrop chrzanowy jest dobrym lekiem na chrypkę i zapalenie oskrzeli. W medycynie niekonwencjonalnej stosuje się go przy bólach mięśniowych pleców, ranach ropiejących, wrzodach i zapaleniu korzonków nerwowych. W kuchni korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych oraz jest wykorzystywany do wytwarzania musztard, kremów i majonezów.

Z utartych korzeni robi się sos chrzanowy. Młode liście można dodawać do sałatek lub kanapek. Znajduje zastosowanie również w gospodarstwie domowym, przy uprawie ziemniaków, dlatego że zmniejsza ich zapadalność na choroby. Natomiast posiekane liście jako dodatek do karmy dla psów mają właściwości odrobaczające.

Pomysł na danie z chrzanu: