Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Smażonka Wielkanocna pomysł na śniadanie
Smażonka Wielkanocna czyli pomysł na wielkanocne śniadanie

Smażonka Wielkanocna pomysł na śniadanie

Smażonka wielkanocna nie jest zbyt popularną wielkanocną potrawą, przynajmniej ja jej nie znałam przez większą część swojego życia. Pierwszy raz miałam okazję spróbować jej podczas zeszłorocznego śniadania wielkanocnego.

Danie śniadaniowe zasmakowało mi, za sprawą obecności boczku i kiełbasy. Uwielbiam swojszczyznę, dlatego nie mogło zabraknąć smażonki podczas tegorocznych świąt.

Smażonka Wielkanocna pomysł na śniadanie

5 od 43 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

235

kcal

Smażonka ze swojszczyzny i jajek na twardo. Szybki pomysł na świąteczne śniadanie na ciepło. Tradycyjny polski przepis na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 1 kiełbasa swojska

  • 50 g boczku parzonego

  • 50 g szynki w kawałku

  • 4 jaja ściółkowe ugotowane na twardo

  • OPCJONALNIE DO PODANIA
  • sos chrzanowy

  • świeże pieczywo

  • sałatka jarzynowa


Sposób przygotowania:

  • Kiełbasę, boczek i szynkę kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni do zarumienienia składników.
  • Jajka ugotowane na twardo również kroimy w plasterki. Dodajemy na patelnię z mięsem. Podsmażamy przez chwilę. Nie mieszamy zbyt intensywnie by plasterki jajek zachowały estetyczny kształt.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*