Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami

Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami

Znakomity sos chrzanowo – jajeczny najlepszy do wielkanocnego jajeczka. Bez tarcia świeżego chrzanu, bez zbędnych łez. Każdego roku moja mama przygotowywała taki chrzanik podczas świąt wielkanocnych. Nakładaliśmy go do kieliszka, po czym chrzanik wraz z innymi smakołykami trafiał do koszyka, a następnie wędrował do święcenia.

Chrzan prosto ze słoiczka jest bardzo ostry, jednak dodatek sporej ilości jajek na twardo i śmietany czyni go łagodniejszym. Podczas wielkanocnego śniadania zajadaj go z jajkami na twardo, swojszczyzną i wędzonką. Nie wyobrażam sobie świątecznych specjałów bez poniższego sosu chrzanowego. Pysznie komponuje się z wielkanocnymi przysmakami i podbija ich smak, niezastąpiony dodatek do święconki.

Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami

Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami

5 z 13 głosów
Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

misa
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

90

kcal

Znakomity sosik chrzanowy z chrzanu w słoiczku i jajek na twardo. Bez płaczu i zbędnych łez. Chrzanik idealnie komponuje się z wielkanocnymi przysmakami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 360 g 360 tartego chrzanu ze słoika Krakus (łącznie 2 słoiczki)

  • 6 6 jajek swojskich dobrej jakości

  • 100 g 100 gęstej śmietany 18%

  • 4 łyżki 4 zwykłego cukru (lub więcej dla podbicia smaku)

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli

Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotuj na twardo i obierz z łupinek. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Chrzan ze słoików, kwaśną śmietanę i starte jajka wymieszaj w misce. Dopraw do smaku dużą ilością cukru i niewielką ilością soli (chrzan bardzo lubi cukier).
  • Gotowy chrzanik wielkanocny odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki najlepiej na całą noc.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*