Strona główna » Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami
Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami

Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami

Pyszny sos chrzanowo – jajeczny idealny na Wielkanoc. Bez tarcia świeżego chrzanu, bez zbędnych łez. Dlatego jest to przepis idealny i w dodatku daje przepyszny efekt. U mnie każdego roku mama robiła taki chrzanik podczas świąt wielkanocnych. Nakładany do kieliszka trafiał do koszyka, a następnie wędrował do święcenia.

Chrzan jest bardzo ostry, ale dodatek sporej ilości jajek na twardo, czyni go łagodniejszym. Podczas wielkanocnego śniadania zajadam go z jajkami, swojską kiełbasą i wędliną. Gwarantuję że smakuje niepowtarzalnie, nie wyobrażam sobie świątecznych specjałów bez tego chrzanu.

Najlepiej przygotować dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed planowanym podanie.

Wielkanocny Chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami

5 od 10 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

90

kcal

Znakomity sosik chrzanowy z chrzanu w słoiczku i jajek na twardo. Bez płaczu i zbędnych łez. Chrzanik idealnie komponuje się z wielkanocnymi przysmakami.

Składniki:

  • 200 g chrzanu (łącznie 2 słoiczki)

  • 7 jajek swojskich dobrej jakości

  • 100 g gęstej śmietany 18%

  • Cukier i sól morska

Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • Wszystkie składniki przepisu wymieszać w misce. Doprawić do smaku cukrem i solą. Najlepiej odstawić na noc by składniki sosu przeszły nawzajem swoim smakiem.
  • SPOSÓB PODANIA
  • Chrzanik postawić na wielkanocnym stole w misce. Każdy będzie nabierał sobie na talerz i zajadał z jajkami i swojską wędliną.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*