Cukier biały

Cukier biały czyli pospolitą sacharozę, możemy otrzymać z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Ma postać białych kryształków o słodkim smaku i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest kaloryczny, a jego wartość energetyczna na 100g wynosi ok. 390kcal.

Przeznaczony jest do słodzenia zimnych i gorących napojów oraz przygotowywania wypieków, deserów i przetworów. Wartość odżywcza cukru jest znikoma. Idealnie pasuje do n8wgo określenie “puste kalorie”, gdyż nie dostarcza organizmowi niczego poza energią. Nie ma w nim żadnych witamin. Jedynie mikroskopijne ilości składników mineralnych żelaza. Jest bardzo kaloryczny. Nadmiar cukru białego jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości, powoduje próchnicę, odpowiada za zespół metaboliczny, jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, wywołuje insulinooporność, długofalowo prowadzi do cukrzycy typu II, nasila trądzik, gdyż zwiększa wydzielanie androgenów oraz może zwiększyć ryzyko depresji. W naturalnej postaci cukier występuje w owocach oraz warzywach.

Ponadto występuje on niemal w każdym rodzaju żywności. Znajdziemy go w dżemach, deserach, ryżach, kaszach, wędlinach, napojach, słonych przekąskach, przetworach mlecznych i sosach.

Do czego wykorzystamy biały cukier?