Miękkie oponki serowe z białym twarogiem, smażone na głębokim tłuszczu. Najlepszy i niezawodny przepis na serowe pączki, oprószone miałkim cukrem lub polane lukrem. Przepis na pączki idealny na tłusty czwartek i nie tylko. Serowe pączusie zachowują świeżość dłużej niż tradycyjne pączki.
Pączki serowe oponki z białym twarogiem
Ilość
50
oponekPrzygotowanie
20
min.Smażenie
20
min.Kalorie
300
kcalOponki i pączusie twarogowe z białym serem w kostce. Najlepszy przepis na pączki i najprostszy sposób wykonania. Mięciutkie oponki serowe.
Składniki:
500 g mąki tortowej
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
4 łyżki zwykłego cukru
500 g sera twarogowego półtłustego w kostce
1 łyżka olejku z prawdziwą wanilią
4 żółtka jaj z wolnego wybiegu
180 g kwaśnej gęstej śmietany 12 lub 18 %
1 łyżka spirytusu lub wódki
- DODATKOWO DO SMAŻENIA
1,5 litra oleju rzepakowego lub 1,5 kg smalcu wieprzowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną przesiej przez sito wprost do dużej misy. Dodaj zwykły cukier i wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki ze sobą.
- Biały ser twarogowy dwukrotnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Mielony twaróg dodaj do suchych składników wraz z olejkiem waniliowym, żółtkami, kwaśną śmietaną i spirytusem. Zagnieć dłońmi jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość 1 centymetra. Szklanką wycinaj większe kółka, a środki tych kółek wycinaj jeszcze kieliszkiem. W ten sposób otrzymasz 2 kształty pączków: oponki i okrągłe kuleczki.
- Olej rozgrzej w garnku do temperatury 170 – 180 stopni, najlepiej mierz ją przy pomocy termometru kuchennego. Kawałki ciasta wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony przez 60 sekund.
- Usmażone oponki i pączusie wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniku papierowym, odsączając nadmiar tłuszczu. Przestudzone pączki możesz oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kandyzowaną cytrusową skórką.