Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pączki serowe oponki z białym twarogiem
Pączki serowe oponki z białym twarogiem

Pączki serowe oponki z białym twarogiem

Miękkie oponki serowe z białym twarogiem, smażone na głębokim tłuszczu. Najlepszy i niezawodny przepis na serowe pączki, oprószone miałkim cukrem lub polane lukrem. Przepis na pączki idealny na tłusty czwartek i nie tylko. Serowe pączusie zachowują świeżość dłużej niż tradycyjne pączki.

Pączki serowe oponki z białym twarogiem

Pączki serowe oponki z białym twarogiem

5 z 16 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: PolskiTrudność: Łatwe
Ilość

50

oponek
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Oponki i pączusie twarogowe z białym serem w kostce. Najlepszy przepis na pączki i najprostszy sposób wykonania. Mięciutkie oponki serowe.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mąki tortowej

  • 1 płaska łyżka 1 sody oczyszczonej

  • 4 łyżki 4 zwykłego cukru

  • 500 g 500 sera twarogowego półtłustego w kostce

  • 1 łyżka 1 olejku z prawdziwą wanilią

  • 4 4 żółtka jaj z wolnego wybiegu

  • 180 g 180 kwaśnej gęstej śmietany 12 lub 18 %

  • 1 łyżka 1 spirytusu lub wódki

  • DODATKOWO DO SMAŻENIA
  • 1,5 litra 1,5 oleju rzepakowego lub 1,5 kg smalcu wieprzowego


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną przesiej przez sito wprost do dużej misy. Dodaj zwykły cukier i wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki ze sobą.
  • Biały ser twarogowy dwukrotnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Mielony twaróg dodaj do suchych składników wraz z olejkiem waniliowym, żółtkami, kwaśną śmietaną i spirytusem. Zagnieć dłońmi jednolite ciasto.
  • Ciasto podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość 1 centymetra. Szklanką wycinaj większe kółka, a środki tych kółek wycinaj jeszcze kieliszkiem. W ten sposób otrzymasz 2 kształty pączków: oponki i okrągłe kuleczki.
  • Olej rozgrzej w garnku do temperatury 170 – 180 stopni, najlepiej mierz ją przy pomocy termometru kuchennego. Kawałki ciasta wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony przez 60 sekund.
  • Usmażone oponki i pączusie wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniku papierowym, odsączając nadmiar tłuszczu. Przestudzone pączki możesz oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kandyzowaną cytrusową skórką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*