Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Zakręcone drożdżówki z twarożkiem i jagodami
Zakręcone drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Zakręcone drożdżówki z twarożkiem i jagodami

To jeden z lepszych jagodowych wypieków tego lata. Drożdżówki – ślimaczki nadziane kremowym twarożkiem i jagodami leśnymi, oblane dużą ilością słodkiego lukru. Na śniadanie, do kawy, na słodką przekąskę w ciągu dnia lub na piknik. Puchate, mięciutkie, mocno jagodowe zakręcone drożdżówki są bardzo proste w przyrządzeniu, śmiem twierdzić że ich przygotowanie jest łatwiejsze od zwykłych okrągłych jagodzianek z farszem zamkniętym w środku słodkiej bułeczki. Nie musisz dbać zbytnio o kształt zakręconych drożdżówek, po upieczeniu ładnie wyrosną i wszystkie niedociągnięcia się wyrównają.

Drożdżowe ślimaczki z białym serem i jagodami leśnymi

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Zakręcone drożdżówki z nadzieniem z twarożku i jagód leśnych. Drożdżowe bułeczki z jagódkami, serem białym i lukrem.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków

  • 7 g drożdży instant

  • 100 g zwykłego cukru

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 60 g masła roztopionego, ostudzonego

  • NADZIENIE SEROWO JAGODOWE
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce

  • 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 jajko

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • 300 g jagód leśnych

  • LUKIER
  • 150 g cukru pudru

  • 3 łyżki wrzącej wody

  • jagody leśne lub borówki amerykańskie do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito do misy. Dodaj suche drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól, po czym wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij całe jajko, wlej ciepłe mleko i płynne masło. Dłońmi wyrób cierpliwie jednolite i gładkie ciasto, jeśli jest zbyt klejące dosyp więcej mąki.
  • Z ciasta uformuj kulę, przełóż do naczynia podsypanego mąką pszenną, okryj ścierką kuchenną. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieć dłońmi uwalniając bąbelki powietrza. Rozwałkuj je na blacie kuchennym oprószonym mąką na duży prostokąt o wymiarach około 25 x 40 centymetrów.
  • NADZIENIE Z TWAROŻKU I JAGÓD
  • Biały ser twarogowy, kwaśną śmietanę, jajko i cukier zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego. Dzięki temu nie musisz używać maszynki do mielenia twarogu, a serowa masa mimo to będzie gładziutka, pozbawiona grudek. Twarogową masą posmaruj równomiernie rozwałkowane drożdżowe ciasto. Na wierzch wysyp leśne jagody koniecznie umyte i osuszone na ręczniku papierowym.
  • Ciasto drożdżowe zwiń w roladę względem krótszego boku. Pokrój ostrożnie nożem na mniejsze około 2-3 centymetrowe ślimaczki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż w odstępach gdyż drożdżówki mocno wyrosną podczas pieczenia.
  • Blaszkę z drożdżówkami okryj jeszcze na chwilę ściereczką. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni grzanie góra, dół. Drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 – 25 minut, piecz aż delikatnie się przyrumienią. Po upieczeniu wystudź na kratce, gdzie odparują z nadmiaru wilgoci.
  • LUKIER
  • Po ostudzeniu drożdżowe ślimaczki oblej obficie świeżo przygotowanym lukrem z cukru pudru i wrzątku, udekoruj jeszcze świeżymi jagodami leśnymi lub borówką amerykańską.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*