Makaron z serem białym na słodko

Makaron z serem białym na słodko

Makaron z białym serem na słodko chyba każdy pamięta z czasów dzieciństwa. W moim rodzinnym domu zajadaliśmy go ze smakiem w formie słodkiego obiadu lub podwieczorku. Przepis jest już nieco zapomniany ale warto niekiedy sięgnąć i przypomnieć sobie stare rozwiązania, które budzą przyjemne wspomnienia smakowe. Makaron z serem twarogowym jest dla mnie taką potrawą, która przywołuje miłe i beztroskie chwile.

Sięgnij najlepiej po uroczy wyglądem makaron typu świderki lub kokardki. Przygotuj wszystko według poniższej instrukcji, nie zapomnij o odrobinie roztopionego masła, dzięki któremu makaron nie będzie taki suchy. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość mielonego cynamonu, oczywiście jeśli lubisz.

Makaron z serem białym na słodko

Makaron z serem białym na słodko

4 z 9 głosów
Danie: MakaronKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

200

kcal

Makaron na słodko z białym serem twarogowym w kostce. Słodki obiad jaki pamiętamy za czasów dzieciństwa. Makaron na słodko.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 makaronu świderki lub kokardki

  • 1 kostka 1 białego twarogu półtłustego

  • 2 łyżki 2 roztopionego masła

  • 100 g 100 gęstej kwaśnej śmietany 18 %

  • zwykły cukier

  • mielony cynamon

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie według zaleceń producenta. Ugotowany makaron odcedź z wody na durszlaku, po przełóż do głębokich talerzy.
  • Masełko rozpuść w rondelku lub podgrzej w mikrofali przez kilkadziesiąt sekund, aż się upłynni. Kostkę białego sera odpakuj i rozkrusz widelcem.
  • Ciepły makaron polej roztopionym masłem, pokrusz biały ser twarogowy, nałóż większy keks z kwaśnej śmietany. Na koniec prósz zwykłym cukrem i cynamonem.

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*