Naleśniki z serem twarogowym na słodko

Naleśniki z serem twarogowym na słodko

Naleśniki z białym serem na słodko możesz przygotować w ramach słodkiego obiadu lub deseru. Z przepisu wyjdzie 14 sztuk najlepszych, cienkich naleśników z chrupiącym brzegiem. To najlepszy przepis na naleśniki na słodko jaki znam, masło w cieście naleśnikowym sprawia że ładnie się rumienią podczas smażenia. Nadzienie z sera białego i kwaśnej śmietany jest kremowe, delikatnie słodkie. Smażąc naleśniki pamiętaj o odpowiedniej patelni, najlepiej takiej z nieprzywierającą powłoką. Zniszczona patelnia utrudni zadanie, sprawi że naleśniki będą przywierać do jej powierzchni podczas smażenia.

Naleśniki na słodko z twarożkiem i truskawkami

Naleśniki na słodko z twarożkiem i truskawkami

5.0 z 1 głos
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

14

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Naleśniki na słodko z masą z serka twarogowego i świeżymi truskawkami. Słodki obiad lub podwieczorek. Naleśniki z serem na słodko.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 4 jajka ściółkowe

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki masła roztopionego, ostudzonego

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej rzepakowy)

  • NADZIENIE Z TWAROŻKU
  • 2 kostkI sera białego półtłustego (500 g)

  • 400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 4 łyżki zwykłego cukru

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 300 g świeżych, słodkich truskawek


Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • Całe jajka wbij do misy i rozmąć mikserem elektrycznym. Po chwili wlej mleko, wodę i płynne masło oraz dodaj wszystkie suche składniki: cukier, cukier z wanilią, przesianą mąkę pszenną. Całość zmiksuj na gładko bez zbędnego napowietrzenia masy.
  • Patelnię z nieprzywierającym dnem (najlepiej specjalną patelnię do smażenia naleśników) przesmaruj odrobinką tłuszczy do smażenia i rozgrzej mocno. Do smażenia naleśników na słodko najlepiej sprawdzi się masło klarowane.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej 1 chochelkę masy naleśnikowej i rozprowadź po całej powierzchni dna patelni. Naleśniki smaż z obu stron na rumiano, przewracaj łopatką. Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika, patelnię przesmaruj ponownie warstewką tłuszczu.
  • Usmażone naleśniki układaj w wieżę jeden na drugim na dużym talerzu.
  • NADZIENIE Z SERA BIAŁEGO
  • Do misy włóż kostkę białego sera twarogowego. Dodaj kwaśną śmietanę, cukier i olejek waniliowy. Masę serową zblenduj na gładko. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj więcej śmietanki. Gęstość białego sera zależy od tego z jakiej firmy twarogu użyjesz, niektóre twarożki w kostce są bardzo zbite.
  • Naleśniki smaruj kolejno masą z białego sera, na wierzch ułóż plasterki truskawek. Zwiń w rulon lub złóż w trójkąt, jak lubisz. Z wierzchu możesz oprószyć cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*