Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Naleśniki z serem twarogowym na słodko
Naleśniki z serem twarogowym na słodko

Naleśniki z serem twarogowym na słodko

Naleśniki z białym serem na słodko możesz przygotować w ramach słodkiego obiadu lub deseru. Z przepisu wyjdzie 14 sztuk najlepszych, cienkich naleśników z chrupiącym brzegiem. To najlepszy przepis na naleśniki na słodko jaki znam, masło w cieście naleśnikowym sprawia że ładnie się rumienią podczas smażenia. Nadzienie z sera białego i kwaśnej śmietany jest kremowe, delikatnie słodkie. Smażąc naleśniki pamiętaj o odpowiedniej patelni, najlepiej takiej z nieprzywierającą powłoką. Zniszczona patelnia utrudni zadanie, sprawi że naleśniki będą przywierać do jej powierzchni podczas smażenia.

Naleśniki na słodko z twarożkiem i truskawkami

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

14

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Naleśniki na słodko z masą z serka twarogowego i świeżymi truskawkami. Słodki obiad lub podwieczorek. Naleśniki z serem na słodko.

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 4 jajka ściółkowe

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki masła roztopionego, ostudzonego

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej rzepakowy)

  • NADZIENIE Z TWAROŻKU
  • 2 kostkI sera białego półtłustego (500 g)

  • 400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 4 łyżki zwykłego cukru

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 300 g świeżych, słodkich truskawek


Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • Całe jajka wbij do misy i rozmąć mikserem elektrycznym. Po chwili wlej mleko, wodę i płynne masło oraz dodaj wszystkie suche składniki: cukier, cukier z wanilią, przesianą mąkę pszenną. Całość zmiksuj na gładko bez zbędnego napowietrzenia masy.
  • Patelnię z nieprzywierającym dnem (najlepiej specjalną patelnię do smażenia naleśników) przesmaruj odrobinką tłuszczy do smażenia i rozgrzej mocno. Do smażenia naleśników na słodko najlepiej sprawdzi się masło klarowane.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej 1 chochelkę masy naleśnikowej i rozprowadź po całej powierzchni dna patelni. Naleśniki smaż z obu stron na rumiano, przewracaj łopatką. Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika, patelnię przesmaruj ponownie warstewką tłuszczu.
  • Usmażone naleśniki układaj w wieżę jeden na drugim na dużym talerzu.
  • NADZIENIE Z SERA BIAŁEGO
  • Do misy włóż kostkę białego sera twarogowego. Dodaj kwaśną śmietanę, cukier i olejek waniliowy. Masę serową zblenduj na gładko. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj więcej śmietanki. Gęstość białego sera zależy od tego z jakiej firmy twarogu użyjesz, niektóre twarożki w kostce są bardzo zbite.
  • Naleśniki smaruj kolejno masą z białego sera, na wierzch ułóż plasterki truskawek. Zwiń w rulon lub złóż w trójkąt, jak lubisz. Z wierzchu możesz oprószyć cukrem pudrem przesianym przez sitko.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*