Cukier puder to drobno granulowany, poddany procesom rozdrabniania kryształów cukier spożywczy. Jego rozdzielenie sprawia, że jest bardziej podatny na rozpuszczenie niż cukier krystaliczny. Stosowany głównie w branży piekarniczej i cukierniczej.
Podobnie jak klasyczny biały cukier, cukier puder także charakteryzuje się jasno-białą barwą, słodkim smakiem i neutralnym zapachem. Dzięki temu, że został w końcowym etapie rozdrobniony, cechuje się jeszcze większą lekkością. Nadaje walory smakowe i estetyczne. Znakomity składnik wypieków delikatnych i pulchnych ciast. Świetnie nadaje się do przygotowywania lekkich kremów, bitej śmietany, a także mas serowych i makowych. Doskonale sprawdza się przy ozdabianiu wypieków i deserów. Świetny również jako składnik lukru lub polewy, dzięki niemu są elastyczne, nie pękają i po wyschnięciu mają intensywnie świetlisty, biały kolor.
Z uwagi na to, że cukier puder jest rodzajem cukru białego, jego wartość odżywcza, czyli zawartość kalorii czy składników mineralnych, jest taka sama jak cukru buraczanego. Jedynie co odróżnia cukier puder id klasycznego cukru spożywczego to zajmowana objętość.