Tarta wiśniowa skrywająca w swoim wnętrzu kwaskowate, orzeźwiające owoce wiśni. Kruchy, maślany spód tarty, warstwa wiśniowej marmoladki i rustykalna kratka z kruchego ciasta. Po upieczeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem lub w celu zwiększenia doznać udekorować bitą śmietaną i podawać z ulubionymi lodami.
Kawałek tarty w każdej chwili możesz ponownie podgrzać w mikrofali. Gorące ciasto zajadaj wtedy jak szarlotkę – z zimnymi lodami. To niezawodne połączenie na idealny deser.
Cherry pie – krucha tarta z wiśniami
10
porcji30
min.1
godz.260
kcalWiśniowa tarta na kruchym spodzie, ozdobiona rustykalną kratką z kruchego ciasta. Kwaśno – słodkie wiśniowe nadzienie orzeźwia.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KRUCHE CIASTO
250 g 250 mąki pszennej
160 g 160 schłodzonego masła
1 1 żółtko
80 g 80 zwykłego cukru
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
- NADZIENIE WIŚNIOWE
600 g 600 wydrylowanych wiśni
3 łyżki 3 mąki ziemniaczanej
1 łyżka 1 soku z cytryny
50 g 50 zwykłego cukru
3 łyżki 3 mielonych migdałów
- DEKORACJA
cukier puder do oprószenia
bita śmietanka 30 %
ulubione lody
Sposób przygotowania:
- KRUCHE CIASTO
- Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj twarde, zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtko. Kruche ciasto zagnieć dłońmi aż masło połączy się z resztą składników.
- Ciasto podziel na 2 części, uformuj w 2 kulki, każdą owiń foliowym woreczkiem śniadaniowym i wstaw do lodówki na 20 minut. Ze schłodzonym kruchym ciastem o wiele łatwiej się pracuje.
- Formę na tartę o średnicy 24 centymetry posmaruj cienką warstewką masła i oprósz bułką tartą, dzięki temu zabiegowi ciasto kruche po upieczeniu łatwo odejdzie od ścianek foremki.
- Z lodówki wyjmij 1 kulę ciasta, spłaszcz ją i rozwałkuj na większy okręg odpowiadający średnicy formy do tarty. Pamiętaj by ciastem oblepić równomiernie jednocześnie spód jak i boki blaszki do pieczenia. Po wyścieleniu formy ciastem, podziurkuj je widelcem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, spód tarty włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie pieczenia kruchego spodu przygotuj poniższe wiśniowe nadzienie oraz kratkę z pozostałego kruchego ciasta.
- WIŚNIOWE NADZIENIE
- Do przepisu możesz użyć świeżych wiśni lub mrożonych, wydrylowanych wiśni (nie ma konieczności rozmrażania owoców przed pieczeniem). Świeże wiśnie wydryluj, skrop sokiem z cytryny, zasyp zwykłym cukrem i mąką ziemniaczaną, wymieszaj.
- Z lodówki wyjmij drugą kulkę kruchego ciasta. Blat podsyp delikatnie mąką, ciasto włóż pomiędzy warstwę przezroczystej folii spożywczej i rozwałkuj. Z cienkiego płata kruchego ciasta wytnij nożem paseczki, którymi później ozdobisz wierzch tarty.
- Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, na spód rozsyp równomiernie mielone migdały. Wyłóż przygotowane wiśnie i ułóż kratkę z paseczków kruchego ciasta.
- Tak przygotowaną tartę ponownie wstaw do piekarnika, piecz nadal w 180 stopniach przez kolejne 40 minut. Upieczoną tartę wiśniową odstaw do wystudzenia, po czym oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Możesz podawać z bitą śmietaną i lodami.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i beząSzybka tarta mięsno-warzywna
Tarta kakaowa ze śliwkami i budyniową pianką
Tarta z karmelizowaną cebulą i chorizo
Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem