Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Cherry pie – krucha tarta z wiśniami
Cherry pie - krucha tarta z wiśniami

Cherry pie – krucha tarta z wiśniami

Tarta wiśniowa skrywająca w swoim wnętrzu kwaskowate, orzeźwiające owoce wiśni. Kruchy, maślany spód tarty, warstwa wiśniowej marmoladki i rustykalna kratka z kruchego ciasta. Po upieczeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem lub w celu zwiększenia doznać udekorować bitą śmietaną i podawać z ulubionymi lodami.

Kawałek tarty w każdej chwili możesz ponownie podgrzać w mikrofali. Gorące ciasto zajadaj wtedy jak szarlotkę – z zimnymi lodami. To niezawodne połączenie na idealny deser.

Cherry pie - krucha tarta z wiśniami

Cherry pie – krucha tarta z wiśniami

5 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: FrancuskaTrudność: Średnie
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

260

kcal

Wiśniowa tarta na kruchym spodzie, ozdobiona rustykalną kratką z kruchego ciasta. Kwaśno – słodkie wiśniowe nadzienie orzeźwia.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 160 g 160 schłodzonego masła

  • 1 1 żółtko

  • 80 g 80 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • NADZIENIE WIŚNIOWE
  • 600 g 600 wydrylowanych wiśni

  • 3 łyżki 3 mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka 1 soku z cytryny

  • 50 g 50 zwykłego cukru

  • 3 łyżki 3 mielonych migdałów

  • DEKORACJA
  • cukier puder do oprószenia

  • bita śmietanka 30 %

  • ulubione lody


Sposób przygotowania:

  • KRUCHE CIASTO
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj twarde, zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtko. Kruche ciasto zagnieć dłońmi aż masło połączy się z resztą składników.
  • Ciasto podziel na 2 części, uformuj w 2 kulki, każdą owiń foliowym woreczkiem śniadaniowym i wstaw do lodówki na 20 minut. Ze schłodzonym kruchym ciastem o wiele łatwiej się pracuje.
  • Formę na tartę o średnicy 24 centymetry posmaruj cienką warstewką masła i oprósz bułką tartą, dzięki temu zabiegowi ciasto kruche po upieczeniu łatwo odejdzie od ścianek foremki.
  • Z lodówki wyjmij 1 kulę ciasta, spłaszcz ją i rozwałkuj na większy okręg odpowiadający średnicy formy do tarty. Pamiętaj by ciastem oblepić równomiernie jednocześnie spód jak i boki blaszki do pieczenia. Po wyścieleniu formy ciastem, podziurkuj je widelcem.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, spód tarty włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie pieczenia kruchego spodu przygotuj poniższe wiśniowe nadzienie oraz kratkę z pozostałego kruchego ciasta.
  • WIŚNIOWE NADZIENIE
  • Do przepisu możesz użyć świeżych wiśni lub mrożonych, wydrylowanych wiśni (nie ma konieczności rozmrażania owoców przed pieczeniem). Świeże wiśnie wydryluj, skrop sokiem z cytryny, zasyp zwykłym cukrem i mąką ziemniaczaną, wymieszaj.
  • Z lodówki wyjmij drugą kulkę kruchego ciasta. Blat podsyp delikatnie mąką, ciasto włóż pomiędzy warstwę przezroczystej folii spożywczej i rozwałkuj. Z cienkiego płata kruchego ciasta wytnij nożem paseczki, którymi później ozdobisz wierzch tarty.
  • Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, na spód rozsyp równomiernie mielone migdały. Wyłóż przygotowane wiśnie i ułóż kratkę z paseczków kruchego ciasta.
  • Tak przygotowaną tartę ponownie wstaw do piekarnika, piecz nadal w 180 stopniach przez kolejne 40 minut. Upieczoną tartę wiśniową odstaw do wystudzenia, po czym oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Możesz podawać z bitą śmietaną i lodami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*