Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane
Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane

Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane

Nie od dzisiaj wiadomo że jestem miłośniczką rabarbaru. Wszelkie ciasta z rabarbarem to miłość, no i może jeszcze rabarbarowy kompot z kostkami lodu. Dojrzałe łodyżki rabarbaru o apetycznym intensywnie czerwonym i różowym odcieniu przyjemnie miękną i rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie zachowując swój kolor. Słodkie ciasta z kwasowanym rabarbarem są orzeźwiające i mają swoją charakterystyczną świeżość.

Rabarbar pasuje to ciast drożdżowych i drożdżówek, ciasta kruchego, ucieranego i jogurtowego. Ten ostatni przepis na jogurtowe ciasto rabarbarowe znajdziesz poniżej. Przepis na ciasto z jogurtem nie wymaga użycia miksera elektrycznego, wystarczy rózga kuchenna i chwila mieszania bez ubijania. Prostota przygotowania jogurtowego placka sprawia że upieczesz go z przyjemnością.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem bez miksera

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

220

kcal

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i cukrem pudrem. Puszysty i lekki placek mieszany, bez miksowania mikserem. Rabarbarowy wypiek.

Składniki:

  • 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 120 g jogurtu naturalnego lub typu greckiego

  • 120 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 180 g zwykłego cukru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 500 g dojrzałego rabarbaru

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Sposób przygotowania:

  • Chcąc uniknąć powstania zakalca, zadbaj o to by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (szczególnie jajka, jogurt i masło). Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 centymetrów, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
  • Łodyżki rabarbaru umyj, odetnij górne rozgałęzienia i ewentualne niedojrzałe części. Rabarbaru nie obieraj, pokrój jedynie na niewielkie 1 centymetrowe odcinki.
  • Całe jajka, jogurt i płynne masło wymieszaj rózgą kuchenną, aż jajka się rozbiją i wejdą w strukturę masy. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia). Suche składniki przesyp do mokrej mieszanki i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną lub zwykłą łyżką. Masy nie ubijaj ani nie napowietrzaj, wystarczy ją jedynie wymieszać do gładkości.
  • Połączoną, jednolitą masę jogurtową przelej do przygotowanej blaszki. Na wierzch równomiernie wyłóż pokrojony rabarbar, delikatnie dłonią wbij go do środka zanurzając w cieście.
  • Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka przez 50 – 60 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostudzenia, po czym obficie oprósz cukrem pudrem.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*