Cynamon to przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Pochodzi z Karaibów, Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej.
Ma przyjemny słodko-korzenny smak i ciepły zapach. Zawiera sporą zawartość błonnika, żelaza, białka i wapnia oraz witaminę A, B6, B3, C i E. Zawiera też dawkę magnezu, fosforu i potasu. Stosuje się go przy dolegliwościach trawiennych,ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i znieczulające, wzmacnia i rozgrzewa organizm, zwalcza pasożyty skóry i przewodu pokarmowego, wspomaga leczenie trądziku lub kurzajki, obniża ciśnienie krwi oraz normalizuje poziom cholesterolu. Cynamon dodaje się do przetworów owocowych, kompotów i grzanego wina.
Jest podstawowym składnikiem kuchni indyjskiej. W Polsce zazwyczaj wykorzystuje się go do deserów owocowych, zwłaszcza zawierających jabłka oraz pączków i kołaczy miodowych. Cynamonu powinny unikać osoby cierpiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego oraz ze skłonnościami do krwotoków.